Kyrkorna håller öppet i sökandet efter Dante

Kyrkor håller öppet i sökandet efter den tolvårige pojke med Downs syndrom, som försvann från sitt hem i Falkenberg i tisdags kväll.
– Vi hoppas att han ska hittas välbevarad och har uppmuntrat till bön på sociala medier, säger Emil Samuelsson, kårledare i Frälsningsarmén i Halmstad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I tisdags kväll försvann en tolvårig pojke från sitt hem när han skulle rasta familjens hund. Sedan dess har han inte setts till. Sökinsatsen pågår för fullt med Missing people, polisen och militären som centrala aktörer.

Men också kyrkorna tar situationen på allvar och deltar såväl i sökandet och genom att hålla öppet med personal på plats. Staffan Orrdal, kyrkoherde i Falkenbergs pastorat, berättar om kyrkans roll.

– Vi har kontakt med pojkens familj och bistår med den hjälp och det stöd de kan behöva i den svåra situation de hamnat i. Sedan håller vi våra kyrkor öppna för den som vill komma för samtal, stillhet eller bön, berättar Staffan Orrdal för Dagen.

Han framhåller att Svenska kyrkan inordnar sig i de samhällsinsatser som görs och ser sig som en del i ett stort maskineri. Händelser som den här rör upp känslorna också hos människor som inte själva är personligt berörda.

– Därför har vi gått ut med information om att våra kyrkor är öppna. Framför allt gäller det Falkenbergs kyrka där det kommer att finnas personal på plats under hela dagen, säger Staffan Orrdal när Dagen når honom på torsdag morgon.

Sociala insatser

Emil Samuelsson, kårledare i Frälsningsarmén i Halmstad, den stad där familjen till den försvunne pojken bodde till för bara ett år sedan, har också engagerat sig. Framför allt har man varit på plats i Falkenberg med sociala insatser.

– I onsdags hade vi ett tiotal personer på plats vid fotbollsarenan i Falkenberg som blivit en centralpunkt i sökandet. Där hade vi ett bord där vi bjöd på kaffe och mackor. Det är en av de saker vi känner att vi kan göra i den situation som uppstått.

– Vi har även uppmuntrat till bön i sociala medier och vet att en bönekedja bildats. Det är lätt att se att engagemanget är stort och vi ber förstås att detta ska få ett lyckligt slut, säger Emil Salomonsson.

Läs mer: Bön i kyrkor efter anlagda bränder i Västra Götaland

 

Fler än 1 000 personer deltog i sökandet på onsdagen och många har tagit ledigt från jobbet för att göra en insats. Under torsdagen fortsatte sökandet och en av dem som deltar är Thérese Alhult från Halmstad.

Hon är tidigare medarbetare på Dagen, är nära släkt med pojken och gläds över det stora engagemang som finns.

– Det är rörande att se att så många sluter upp från alla håll och kanter. Många har hållit på och sökt i ett och ett halvt dygn nu och fortsätter med det. Det är fantastiskt att så många ställer upp och letar, uppmuntrar och hjälper, säger hon.

– Jag har hört att många har rest från andra håll i landet för att vara med. Det uppskattar vi mycket.

Hur skulle du beskriva Dante?

– Han är en glad och sprallig kille med glimten i ögat, säger Thérese Alhult som tillhör pingstkyrkan i Halmstad.

I familjen, bland närstående och i församlingar i trakterna kring Halmstad och Falkenberg, är det många som ber att pojken ska hittas välbehållen. Så hoppet finns kvar, även om tiden går.

– Vi ropar alla till Gud samtidigt som vi försöker hålla fokus på att göra allt vi kan för att hitta honom.

Polisen: Pojken har sannolikt hittats död

Polisen efterlyser tips

Den som vet var pojken är eller har andra uppgifter uppmanas att höra av sig till polisen.

Han var klädd i en klarblå jacka med luva och svarta skor med reflex vid försvinnandet.

Han har blont hår som går till öronen och är cirka 140 centimeter lång med smal kroppsbyggnad.

Ledare
Premium
Foto: Maya Alleruzzo