28 september 2021

En tidning på kristen grundKyrkovalet 2021

Nu lanserar Dagen en valkompass inför kyrkovalet 2021

Kyrkoval 2021.
Val till kyrkomötet.
Kyrkovalet närmar sig och nu finns det äntligen ett lättillgängligt redskap för att hitta rätt bland alla nomineringsgrupperna, tack vare tidningen Dagens kyrkovalskompass.

Måste alla präster viga samkönade par? Är det rimligt att kyrkan ska styras av politiska partier? Hur pass viktigt är det att kyrkan blir klimatneutral?

Den 19 september är det kyrkoval och det gäller att lotsa rätt bland alla utspel, påståenden och lockrop.

För att hjälpa dem som tänker rösta i kyrkovalet har tidningen Dagen tagit fram en egen kyrkovalskompass. Genom att besvara 20 olika frågor får väljaren tips om vilken nomineringsgrupp som han eller hon borde rösta på.

Fördjupa sig

Kompassen kan också ses som en bra utgångspunkt för den som vill fördjupa sig i vad valet handlar om, då det lätt går att klicka sig vidare och läsa om de olika nomineringsgrupperna. Via en rad länkar kan man sedan få tillgång till hela tidningen Dagens kyrkovalsbevakning, samt till de debattartiklar som nomineringsgrupperna själva har skrivit.

Så togs den fram

Kompassen har tagits fram i tre steg. För det första har vi frågat nomineringsgrupperna vilka frågor som de själva tycker är viktiga. Utifrån svaren vi fått in har vi på Dagen själva tagit fram frågorna som finns i kompassen. Slutligen, för det tredje, har nomineringsgrupperna själva fått svara på samtliga frågor. Resultatet är alltså den valkompass som nu lanseras.

Finns fler grupper

Det är bara de 11 nomineringsgrupperna som sitter invalda i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, som är med i kompassen. Men det finns grupper som utöver det ställer upp i kyrkovalet, på nationell nivå rör det sig om Himmel och jord samt Alternativ för Sverige.

Utöver det finns det en uppsjö av nomineringsgrupper som ställer upp lokalt i församlingar runtom i landet, de är inte heller representerade i denna valkompass.

Vi har gjort vårt bästa för att göra kyrkovalet så spännande och intressant som möjligt och hoppas att den här valkompassen ska kunna användas både till nytta och nöje.

---

Fakta: Tidningen Dagens kyrkovalskompass

  • För andra kyrkovalet i rad lanserar tidningen Dagen en valkompass.
  • Tanken är att väcka intresse för kyrkovalet samt hjälpa människor att hitta rätt nomineringsgrupp.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Kyrkovalet 2021

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar