Kyrkovana målgrupp för årets Löttorpsmöten

Löttorps camping har i decennier lockat turister till norra Öland. Elca-stiftelsen, som står för tältprogrammet, har i år satsat extra på att nå dem som inte brukar gå till kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När Dagen når Carina Berg, koordinator för Elca-stiftelsen, är hon nyss hemkommen från en intensiv och varm sommar på Öland. För åttonde året i rad har hon ägnat hela sin semester åt att arrangera evenemang med kristet innehåll i Elca-tältet på Löttorps camping. I år är hon särskilt glad över kvällsmötenas intervjusamtal som hon gjort tillsammans med Tommy Dahlman. 

– Elca-tältet är en evangelisationsplats och i år har vi haft många spännande gäster som berättat om sina liv. Många av dem, som skådespelaren Felix Engström till exempel, är kristna utan att folk känner till det. Då är det roligt att få lyfta fram hans berättelse. 

Bland gästerna som tagit plats på scenen i Elca-tältet under sommaren finns också artisten Boris René, skådespelerskan Sara Sommerfeld och programledaren Doreen Månsson. 

– Jag tror att de som inte har en kristen bakgrund enklare kan ta till sig av budskapet när det kommer från någon som de känner till. Om vi hade bjudit hit kristna profiler eller predikanter hade många kristna kommit, men det hade inte lockat lika många icke-kyrkvana, säger Carina Berg.

”Fräscht upplägg”

– Sedan är det förstås också många kristna som kommer till våra möten. Många av dem berättar att de känner sig ”sönderpredikade” och att vårt upplägg därför känns fräscht. Den personliga berättelsen blir aldrig tröttsam och dessutom finns det en otrolig kraft i vittnesbördet. Det är inte för inte som Skavlan är ett av de mest populära tv-programmen.  

När Löttorps camping såldes till nya ägare 2012 fanns en oro bland kristna stamgäster att campingens kristna prägel skulle försvinna. Hur har samarbetet mellan Elca och campingen fungerat? 

– Det har fungerat bra. Vårt husband river loss ordentligt i cafeterian på kvällarna och då är det smockat med folk. Då brukar vi alltid passa på att bjuda in till nästföljande dags konsert och samtalskväll i tältet. 

– Sedan håller vi i många aktiviteter på campingen, som volleyboll, fotboll och Kid’s Corner. Alla campinggäster får också vårt program när de checkar in. Så vi försöker vara målmedvetna när vi bjuder in människor till våra arrangemang.

Positiva till programmet

De allra flesta är positiva till Elca-stiftelsens program på Löttorp, men från kristet håll har Carina Berg fått kommentarer om att de trogna besökarna saknar tillbedjan och lovsång. 

– Vi blandar väckelsesånger med mer så kallade världsliga sånger i vår reperteoar, men har inte så mycket lovsång. Jag skulle gärna bjuda hit Hillsong att ha en lovsångskväll, men tyvärr kan vi inte ha program, tältet för sent på kvällarna för då klagar grannarna och vi får myndigheterna på oss. 

Samtidigt berättar Carina Berg att evangeliet är i centrum för allt som Elca gör på Löttorp. Mycket sker utanför tältmötena. 

– Det är många som söker upp mig för personliga samtal. Det kan handla om otrohet eller alkoholmissbruk eller något annat som de tidigare inte berättat för någon. När det kommer till Löttorp kan de vara anonyma men ändå få samtalsstödet och förbönen de behöver.

Hur har ni hanterat värmeböljan den här sommaren?

– När det är riktigt varmt blir det olidligt att vara i tältet under dagarna, så vi har fokuserat på att ha bibelstudier på förmiddagen och sedan möten på kvällarna. Vanligtvis är kvällarna på Öland kalla, men i år har de varit behagliga. Så värmen har inte påverkat oss så mycket som den skulle kunna göra, även om jag tror att vi hade haft ännu fler besökare om det inte hade varit lika varmt.