L skärper tonen om hedersvåld

Den som inte är svensk medborgare och begår ett brott med hedersmotiv ska utvisas ur landet, enligt ett nytt förslag från Liberalerna. Men offer ska få stanna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Hedersförtryck är det värsta formen av förtryck därför att en hel familj gaddar sig samman mot en kvinna, de personerna som hon är allra mest beroende av. Det här slutar ofta i misshandel och våld och vi måste bli tuffare att markera mot hedersförtryck, säger partiledaren Jan Björklund till TT.

För milda

Han anser att det finns flera problem med hur lagstiftningen ser ut i Sverige i dag.

– Straffen är för milda med hänsyn till vilket förtryck det här är, säger han.

– Det här är en ny företeelse i Sverige, så vår lagstiftning har inte varit anpassad till det här.

I ett pressmeddelande från Liberalerna sägs att utvisning i dag prövas av domstol om brottet motsvarar minst ett års fängelse. Liberalerna vill att utvisning ska bli huvudregel vid alla brott med hedersmotiv, där fängelse ingår i domen.

På offrens sida

Lagändringen ska kombineras med en "kraftig ambitionshöjning för att alla ska känna till sina rättigheter i Sverige och känna till svensk lag". Liberalerna vill att offren "ska kunna vara säkra på att lagen och samhället står på deras sida".

I det sommartal som Jan Björklund höll i Malmö under lördagsförmiddagen togs frågan om hedersvåld upp, liksom EU:s betydelse, klimatet och vikten av samarbete mellan länder.