”Läget i Gaza är jämförbart med en krigssituation”

Palestinierna begravde i går nära 60 döda samtidigt som den internationella kritiken växer mot Israels dödsskjutningar. Sjukhusen i Gaza dignar under trycket av tusentals skadade efter massprotesterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

JERUSALEM. Tiotusentals palestinier i Gaza deltog i begravningarna av offren för måndagens blodiga urladdning vid Gazagränsen. Israeliska soldater sköt ihjäl runt 60 palestinier medan nära 3 000 skadades av skott och tårgas – och Israel får massiv internationell kritik för att ha öppnat eld mot obeväpnade demonstranter.

Gummikulor mot firare

Nya protester väntades flamma upp efter begravningarna på tisdagseftermiddag. Samtidigt drabbade palestinier och israeliska trupper samman på Västbanken när palestinierna på tisdagen högtidlighöll 70-årsdagen av vad de kallar sin ”nakba” (katastrof) i samband med grundandet av staten Israel. Elva palestinier skadades av gummiklädda stålkulor i Betlehem.

Läs mer: Många döda i Gaza när USA invigde sin ambassad i Jerusalem

 

Mahmoud Daher, representant för Världshälsoorganisationen (WHO) i Gaza, säger till AP att antalet skadade ”är överväldigande” för sjukvården i Gaza. Enligt de palestinska myndigheterna skadades 2 771 människor i måndagens oroligheter, bland dem 1 360 av skarpa skott, 400 av splitter och 980 av tårgas.

Gazas sjukhus var redan tidigare hårt pressade av brist på medicin och utrustning och drabbade av ständiga strömavbrott.

– Det är jämförbart med en krigssituation. Antalet skadade är verkligen massivt, säger Mahmoud Daher till AP.

FN:s säkerhetsråd kallade till krismöte. Tidigare uppges USA ha blockerat ett uttalande av säkerhetsrådet som skulle kräva en oberoende utredning av det dödliga våldet i Gaza.

Läs mer: USA blockerar FN-uttalande om Gaza

 

Anklagar Israel för ”folkmord”

Turkiet kallade hem sina ambassadörer i Israel och USA för konsultationer och den turkiske presidenten Erdogan anklagade Israel för ”folkmord”. Också Sydafrika tog hem sin ambassadör från Israel.

EU manade Israel att använda ”proportionell” styrka, medan Frankrike uppmanade Israel att ”visa behärskning”. Flera länder uttryckte sin ”chock” och ”oro” över dödsskjutningarna.

Lägger ansvaret på Hamas

Bara USA och Australien stödde den officiella israeliska linjen och förklarade att Hamas är ”ansvarigt” för händelserna.

På onsdagen blir Guatemala det andra landet efter USA som flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Landets president Jimmy Morales är på plats för att delta i invigningen.