24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Läkarkåren splittrad om abort i Argentina

Ett lagförslag om att tillåta abort har väckt het debatt i Argentina. Många läkare protesterar starkt mot förslaget.

I nästa vecka kommer Argentinas senat att rösta om ett förslag om att legalisera abort. Enligt det lagförslag som på onsdagen godkändes för omröstning av senaten ska abort tillåtas under de 14 första veckorna av graviditeten. Enskilda läkare ska ges samvetsfrihet, men däremot kan inte ett sjukhus neka en kvinna att få abort, inte heller privata, katolska sjukhus.

Tros bli jämnt

Omröstningen i senaten väntas bli jämn, efter att förslaget med liten marginal antogs i representanthuset 14 juni. Grupper på båda sidor demonstrerar i huvudstaden Buenos Aires inför omröstningen. Hundratals läkare från organisationen Läkare för livet har demonstrerat med skyltar med texten: ”Jag är en läkare, inte en mördare”, skriver AP.

Sjukhus vägrar

Läkare för livet är en liten organisation, med ett tusental medlemmar, men motståndet mot fri abort är starkt inom läkarkåren. Stora, erkända organisationen Medicinska akademin är stark motståndare mot lagändringen. I ett uttalande skriver akademin: ”Inget gott kan komma när samhället väljer döden som lösning”. Tusentals läkare har sagt att de tänker vägra ställa upp på aborter och ett stort antal av landets större sjukhus tänker inte acceptera att de måste utföra aborter, skriver Cruxnow.com.

Illegala aborter

Men likaledes prestigefyllda läkarorganisationen Argentinas medicinska sällskap har gett sitt stöd till förslaget, som de menar kommer att bidra till att minska antalet dödsfall bland de uppskattningsvis 400 000 till 500 000 kvinnor som gör illegala aborter varje år i Argentina. Dödsfall till följd av abort är den vanligaste dödsorsaken i samband med graviditet i Argentina, uppger Amnesty International.

Katolska kyrkan har en stark ställning i Argentina, och är en ledande kraft i motståndet mot en ändring av lagen, som i dag bara tillåter abort om moderns liv är i fara, eller om graviditeten är ett resultat av våldtäkt. Vid en mässa i Buenos Aires 8 juli sa biskop Oscar Ojea att abort ”inte är en rättighet utan en tragedi”, skriver Cruxnow.com.

"Hitta andra lösningar"

Biskopen konstaterade att Argentina för första gången i sin demokratiska historia kan komma att anta en lag ”som legitimerar en mänsklig varelses eliminerande av en annan mänsklig varelse” och uppmanade lagstiftarna att hitta andra ”kreativa lösningar så att ingen kvinna fattar ett beslut som inte är en lösning för någon”.

– Vi vet att det inte alltid är lätt att välkomna livet när det kommer. Ibland visar det sig i konfliktfyllda och oroliga sammanhang. Men det är ändå alltid möjligt att vårda och försvara det livet, sa biskop Ojea.

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Fler artiklar