Lämnade Kanarieöarna i sista stund – nu är de hemmaisolerade i Sverige

Tv-profilerna Margit och Rolf Borgström kom iväg hem i ”grevens tid” från Kanarieöarna, dit de flugit för att jobba på Skandinaviska turistkyrkan. Nu sitter de isolerade hemma i Uppsala.
– Vi har altan och uterum, så vi kan röra oss fritt. Och så läser vi Psaltaren och Guds ord – Gud är vårt beskydd, hans ord gäller, säger Margit.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Margit och Rolf Borgström ledde i många år det populära tv-programmet ”Hela kyrkan sjunger”. Numera är de pensionärer, men aktiva sådana. Nyligen reste de till Kanarieöarna för att jobba, men fick snabbt lämna landet under dramatiska former.

– Det åker ner tomma plan för att hämta hem turisterna, och vi kom med ett av de planen, berättar Margit för Dagen.

– Vi hade precis packat väskorna och väntade bara på skjuts till flygplatsen, när vi hörde rop från rondellen nedanför. Polisen stod med högtalare och ropade något på spanska. Vi fick höra att det var utegångsförbud. Om man gick ner till playan skulle man få böta. Så vi åkte i sista minuten! Det hade inte varit roligt att sitta där som i karantän.

Nu får de sitta i en annan slags karantän här hemma, en mycket mindre drastisk karantän än i Spanien.

– Jag är lite snuvig, säger Margit, och nu tar de inga allmänna tester längre. Jag tror inte det är corona, för det känns som en vanlig förkylning och jag har ingen feber.

Men hon och Rolf håller sig ändå – liksom andra pensionärer – för sig själva. De har gott om plats i huset, och de tar promenader med hunden. Matvaror har de fått genom barnens försorg.

Hur tänker de om all oro runt coronaviruset?

– När natten kommer läser vi psaltarpsalmen 91 om att ”du ska inte frukta nattens fasor”. Vi läser Psaltaren och vi läser Guds ord. Gud är vårt beskydd och han hjälper oss hela tiden. Litar man på hans löften så är de så många, och de gäller! säger Margit.

Hon tycker att det är viktigt att inte gräva ner sig för mycket. Margit och Rolf håller kontakt med vännerna och med församlingen genom att ringa.

– Och så ser vi på gudstjänster. I går, söndag, såg vi på gudstjänst både från Pingstkyrkan och från Livets ord. Och sen drack vi kyrkkaffe.

Det blir också Skype-träffar med de nu 13 barnbarnen.

– Och Messenger på Facebook flödar över av meddelanden. Sen lagar vi mat ihop, vi gör allt ihop, och det är kul.

Du sa inför 70-årsdagen 2018 i en tidning att du ville börja sy igen. Har du tagit upp det?

– Nej, jag har bara fållat någon gardin. Men nu har jag börjat titta över mina tyger. Det är en väldigt rolig hobby när man kommer i gång. Min man läser och löser korsord.

Jag berättar för Margit att jag har sett att många passar på att tvätta fönster under isoleringen. Plötsligt hör jag Rolf i bakgrunden:

– Det skulle man kunna kalla att förnya sitt utseende!

Läs mer Så håller vi modet upp i isoleringen: ”Naturen opåverkad av krisen”

Läs mer om Coronaviruset

Alla tidigare artiklar
Coronakrisen
Roland Utbult och hans hustru Marie Nylén Utbult.
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat
Kyrkorna och coronakrisen
Coronakrisen