Landslagstränaren: "Gud hjälpte mig"

När skidskyttelandslagets tränare Wolfgang Pichler besökte Skavlan berättade han öppenhjärtigt om sin kristna tro och hur Gud hjälpte honom då han nästan blev mördad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Med KD-ledaren Ebba Busch Thor som gäst i TV-showen Skavlan skulle man kunna tro att det var hon som skulle få frågor om sin kristna tro.

I stället blev det skidskyttelandslagets mytomspunna och säregna tränare Wolfgang Pichler som lite på skämt och med mycket stort allvar berättade om sin tro.

Jag ber ofta

Samtalet gled över på tro då Pichler till en början pikade kristdemokrater, främst i sitt hemland Tyskland, för att de sällan går till kyrkan. När Ebba Busch Thor kontrade med att det gjorde hon visst, fick hon skämtsamt reda på att hon var ett undantag.

– Jag brukar säga till mina atleter att jag måste be för svenskarna, för de är ateister, sa sedan Wolfgang Pichler.

– Jag ber ofta, fortsatte han efter att programledare Fredrik Skavlan börjat ställa frågor.

Men han bad inte för att vinna mästerskap eller för att det skulle gå bra i tävlingar, sa han till en början, för att lite senare ändå erkänna att en och annan bön slinker ut för att hans skidskyttar ska skjuta sina skott.

Samtidigt som Wolfgang Pichler berättade om sin tro på Gud var han också kritisk till den organiserade kyrkan, som han inte hade samma tro på.

Blev nästan mördad

En viktig och traumatisk händelse som skidskyttarnas landslagstränare berättade om var när han nästan blev mördad, då en person trängde in i hans rum med en pistol i handen. Tre skott träffade honom.

– Han hjälpe mig då. Det är jag säker på, sa Wolfgang Pichler och blickade upp mot himlen.

Oavsett vilken tro man har, så är det en styrka, var hans budskap.

– Det känns skönt att tro att någon står bakom en.

Briljerade på norska

KD-ledaren Ebba Busch Thor talade inte så mycket tro men hade en hel del annat på sin repertoar. Bland annat berättade hon om hur hennes relation med Annie Lööf förändrats efter de senaste turerna i svensk inrikespolitik, hon fick också berätta om när hennes man Niklas var nära att dö i ett epilepsianfall och att hon då var redo att sluta som partiledare.

Och mitt i allt allvar blev det en hel del skämt och show också, inte minst när Ebba Busch Thor briljerade på norska och fick sjunga en gammal norsk schlagerdänga.

Pingst rådslag
Premium
Foto: Thomas Österberg