Nyheter

Lär världens kvinnor cykla

Biståndsorganisationen Diakonia har lyft fram hur kvinnors rörelsefrihet har begränsats förr och nu. Nyligen var det dags för kampanjfinalen.

I Tantolunden i Stockholm samt i Slottsskogen i Göteborg bjöds det på en rad olika aktiviteter, bland gick det att få sin cykel fixad och att testa en riksha från Bangladesh.

– Under kampanjen har vi särskilt lyft fram vårt projekt i Bangladesh där flickor, genom att lära sig cykla och få möjlighet att cykla, kan fortsätta i skolan, inte bli bortgifta och få ökad frihet och valmöjligheter i livet, säger Helena Lind, Diakonias insamlings- och kommunika­tionschef, till Dagen.

Kvinnor ansågs inte lämpade

Runt förra sekelskiftet blev cykeln ett populärt transportmedel i västvärlden. Men alla var inte övertygade om att kvinnor var lämpade att cykla och på internationella kvinnodagen i år publicerade Dagen en debattartikel undertecknad Helena Lind och Diakonias generalsekreterare Georg Andrén.

De inledde texten med att berätta om en manlig läkare som i en amerikansk tidning förklarade att cyklande kvinnor kunde få cykelansikte – och att det var långt ifrån vackert.

Kampanjen ”Trotsa cykelansiktet!”, som inleddes i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars, avslutades alltså förra helgen, exakt 100 år efter att kvinnlig rösträtt infördes i Sverige.

– Vi gör kopplingen till att det i Sverige var 100 år sedan kvinnor kämpade sig till rösträtt. För 100 år sedan var det inte heller självklart för kvinnor att få cykla i Sverige, de kunde få cykelansikte, hemska tanke, säger Helena Lind.

Många cykelevenemang

Även om kampanjfinalen skedde i Göteborg och Stockholm poängterar Helena Lind att majoriteten av aktiviteterna under de 11 kampanjveckorna har ägt rum runt om i landet.

– Massor av församlingar har gjort cykelrelaterade evenemang hos sig. En del har cyklat till utomhusgudstjänster och en del har samlat kilometer. Vi har inte hunnit sammanställa alla siffrorna än, men målet var att cykla till Dhaka i Bangladesh.

– Vi är jätteglada över responsen ute i landet, nu är kampanjen avslutad för i år. Men vi kommer nog tillbaka nästa år. Vi tycker att det här är viktigt och då hoppas vi att ännu fler församlingar hakar på, säger Helena Lind.

Fler artiklar för dig