Lärarnas riksförbund marscherar för skolan i helgen: ”Det går inte längre”

Rektor Linnéa Lindquist är en av initiativtagarna till skolmarscherna.
– Det finns rektorer som inte har budget för att ha en lärare per klass, säger hon om situationen i landets skolor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Pedagoger, rektorer och föräldrar samlas under helgen till protestmarscher, skriver TT. Orsak: de har fått nog av nedskärningar i skolan. Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, skriver i en debattartikel på SVT.se inför helgens marscher:

"Vår nya civilminister Lena Micko måste lyssna på lärarna som nu genomför demonstrationerna. Hon är ansvarig i regeringen för kommunerna. Hon måste förstå att det är nog nu, att det måste satsas på skolan".

Enligt Sveriges Radio har hälften av Sveriges kommuner gjort besparingar på skolan i år.

Stora konsekvenser

Tre av fyra skolchefer uppger att de sannolikt måste spara i grundskolan nästa år. Besparingarna har redan fått för stora konsekvenser, säger Linnéa Lindquist, rektor vid Hammarkullsskolan i Göteborg.

Hon är en av initiativtagarna i det nätverk som nu kallar till protestmarscher. Nätverket består av olika personalgrupper i skolan, samt föräldrar till elever. Linnéa Lindquist vill att även en bredare allmänhet ska få upp ögonen för vad som sker.

– Det märks ju att det blivit färre elevassistenter, att det blivit färre speciallärare och specialpedagoger och att klasserna blivit större. Grupperna i fritidshemmet växer kraftigt, det finns grupper med upp mot 100 elever och högst tre vuxna. Kraven blir övermänskliga, säger hon.

Lever inte upp till skollagen

Åsa Fahlén kräver i sin debattartikel att något görs omgående, och hon vänder sig direkt till civilministern:

"Uppdraget är tydligt: Nu måste hon få fram mer pengar till skolorna", skriver Åsa Fahlén. Hon hänvisar bland annat till en undersökning som gjorts av Lärarnas Riksförbund från i augusti-september i år. Där säger 8 av 10 kommunombud att kommunen genomför nedskärningar inom grundskolan i år. Och 74 procent av ombuden menade att kommunen inte kan leva upp till skollagens krav.

Läs även:Kristna friskolerådet: Kristna skolor tål granskning!

Åsa Fahlén betonar skolans stora betydelse för landets framtid och för demokratin:

"Det är där vi säkrar framtiden och säkrar att landet går framåt. Skolan är också en förutsättning för demokratin, samtidigt som den möjliggör social rörlighet, innovation och stärkt konkurrenskraft".

Hon säger att Lärarnas riksförbund ger skolmarscherna ett "helhjärtat stöd" och att det är "bra att fler säger ifrån".

Läs även: Kristna skolor öppna för nyanlända

Hagia Sofia blir moské