Lars Adaktusson vill se rejäl diskussion om böneutrop

Men frågan om böneutrop är svår, menar Lars Adaktusson, som blir KD:s frontperson i frågor rörande integration under valrörelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En nationell debatt har blossat upp efter att en moské i Växjö ansökt om att få ha böneutrop. Bra eller dåligt för integrationen, åsikterna är starka och går på tvärs mot varandra.

 

Läs mer: Tomas Samuel: Vad innebär böneutrop?

 

När KD-ledaren Ebba Busch Thor höll sitt tal i Jönköping i fredags betonade hon att samhället bygger på de judisk-kristna värderingarna. Hon menade att människor som kommer till Sverige måste anpassa sig och tog upp månggifte och barnäktenskap som exempel.

Adaktusson frontperson

Dagen efter sitt tal samlade hon några partikamrater omkring sig för att presentera dem som frontfigurer i valrörelsen, där alla fick ha hand om en av partiets kärnfrågor. Och det blir Lars Adaktusson som ska ta sig an integrationen, där han i en kort presentation hänvisade till Ebba Busch Thors tal och de judisk-kristna värderingarna som samhället bör bygga på.

Hur går böneutrop ihop med de judisk-kristna värderingar som KD står för?

– Det är verkligen en svår fråga och i grunden är det en fråga om religionsfrihet som vi tycker ska vara långtgående, säger Lars Adaktusson till Dagen.

– Sedan är böneutrop något annat än kyrkklockor.

Bred diskussion

Han hänvisar till en debattartikel i Dagen som han tyckte var bra, att böneutrop inte bara är en kallelse till bön utan en form av proklamation eller trosbekännelse.

– Att sprida den typen av religiös tro på det sättet tål att diskuteras. Jag tycker vi behöver en bredare diskussion, men jag är inte beredd att svara ja eller nej på frågan om böneutrop just nu. Men hittills tror jag inte att vi har förstått innebörden av vad böneutrop är, utan jämför det med kyrkklockor.

Debatten är nationell, är det rätt att frågan landar hos lokalpolitiker?

– Jag tror i grunden att det är bra. Att utfärda en nationell lagstiftning är svårt. Däremot kan vi som politiska partier ta ställning. Men beslutsnivån ligger där den ligger.

Har du något tips till lokalpolitiker som måste ta beslutet?

– Vi måste ta en rejäl diskussion om det här, även i partiet. Hittills har vi slagits för rätten att få bygga moskéer och upprätthålla religionsfriheten. Men frågan om böneutrop behöver en förnyad diskussion.

Tror du att böneutrop kan vara en bra för integrationen?

– Religionsfrihet är grundläggande och alla måste få möjlighet utöva sin religion. Vi ska vara generösa i att tillåta religionsutövning och inte se religion som ett problem. Men om vi som kristna flyttar till muslimska länder så krävs det en viss anpassning, vi fortsätter att utöva vår religion, men vi anpassar oss. Det krävs också av våra muslimska vänner och det kan innebära att böneutrop inte kan fungera på exakt samma sätt som det gör i muslimska majoritetssamhällen, säger Lars Adaktusson.

Läs mer: Statsvetare: Nu diskuteras religion men KD har gått vidare

KD formar laget

På samma pressträff där Lars Adaktusson presenterades som frontperson för integrationsfrågor samlade Ebba Busch Thor även flera andra partikamrater för att formera laget inför valet. Andreas Carlsson får ansvar för trygghetsfrågor, Acko Ankarberg Johansson leder partiet i den stora valfrågan om sjukvården, Jakob Forssmed blir frontperson när det kommer till äldrefrågor och Caroline Sczyber får huvudansvar för familjefrågorna.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Statsministeromröstning