Nyheter

Låsningen är total i svensk politik

Stefan Löfven röstades som väntat ned som regeringsbildare. Talmannen förbereder för extra val.

1 av 2

Blir det nyval? I dag kom vi i alla fall ett steg närmare då den andra statsministeromröstningen hölls i Sveriges riksdag.

Tidigare har Ulf Kristerssons regeringsförslag röstats ned, nu var det Stefan Löfvens tur. Vad som händer härnäst är oklart. Strax efter omröstningen gick talmannen Andreas Norlén ut och meddelade att han förbereder sig för ett eventuellt extra val och ska ta en första kontakt med Valmyndigheten.

Dörren öppen

Åtta partiföreträdare höll varsitt anförande inför omröstningen om Stefan Löfven och där blev det tydligt att läget fortfarande är låst. Dramat i riksdagen öppnades av socialdemokraten Anders Ygeman som målade ut Sverigedemokraterna som ett hot mot den liberala demokratin.

– Vår dörr står fortfarande öppen, löd sedan flirten till C och L, en inbjudan till fortsatta samtal om regeringsbildningen.

Andra ta ansvar

Men såväl Annie Lööf som Jan Björlund spelade svårflirtade. Båda målade ut sig själva som modiga och att de har varit konstruktiva då de brutit dödläget i regeringsfrågan genom att gå in i förhandlingar med Socialdemokraterna.

– Nu har Centerpartiet prövat alla möjligheter, vi har varit konstruktiva, kompromissvilliga och intagit en ny position när andra stått stilla, sa Annie Lööf.

– Nu måste även andra partier ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering.

Jan Björklund stämde in som ett eko stunden senare där han också påtalade att de två ytterpartierna V och SD måste hållas borta från inflytande.

– Partierna i mittfältet måste samarbeta med varandra, sa han.

V förstör

Men varken Jan Björklund eller Annie Lööf gick rakt på sak med vad deras retorik i praktiken innebär, att S och M måste bilda regering ihop. I annat fall måste V och SD på något sätt ge sitt stöd till en regeringsbildning.

Vänsterpartisten Mia Sydow Mölleby dök senare upp och höll ett mycket kort anförande med budskapet att Vänsterpartiet kräver inflytande för att släppa fram en regering, vilket kastar grus i maskineriet för dem som vill se en mittenregering med S, MP, C och L.

Nattsvart recension

Sverigedemokraten Mattias Karlsson höll en nattsvart recension av mandatperioden som gått och höll den rödgröna regeringen ansvariga för ökade skjutningar, sexbrott, terrorattentat och att landet var på gränsen till systemkollaps då flyktingkrisen nådde sin kulmen.

Miljöpartiets Maria Ferm lovade att göra allt som går för att inte rasismen ska få inflytande över svensk politik.

Göder populism

Debatten avslutades med att KD-ledaren Ebba Busch Thor höll ett lovtal till den M/KD-budget som i veckan röstats igenom. Sedan gick hon till hårt angrepp på retoriken från den politiska vänsterkanten, där M-ledaren jämförts med nazister och Socialdemokraterna varnat för att om Alliansen släpps fram med SD-stöd så hamnar de på fel sida av historien.

– Jag vet inte vad som är värst, om de tror på vad de säger, eller om de medvetet gör sig till, sa Ebba Busch Thor.

Hon menade att det här är ett ohederligt försök att avskräcka dem som stödjer ett annat regeringsalternativ än Stefan Löfven. Ett förståeligt taktiskt drag på kort sikt, menade hon.

– Men på lång sikt göder smutskastningen populism och extremism. Det goda samtalet kräver mer av oss.

Ebba Busch Thor avrundade med att det i riksdagen finns förutsättningar för att bilda en borgerlig regering.

– Vill man se en borgerlig politik bör man rösta på en borgerlig statsminister, löd slutklämmen, innan Stefan Löfven röstades ned av kammaren.

Fler artiklar för dig