”Lättare att genomföra en begravning om man har en tro”

På Katolska begravningsbyrån i Stockholmsförorten Älvsjö tar det i snitt fjorton dagar mellan beställning och begravning.
– Som kristen tycker man att den döde har det bättre än vi här på jorden, så det är kanske lättare att genomföra en begravning än om man inte har någon tro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är torsdag i början av januari och Roger Uller från Katolska begravningsbyrån i Älvsjö är precis färdig med en begravning. Nu ska han bara tillbaka till kyrkan och se efter att allt står rätt till efter att ceremonin avslutats.

– Dagens begravning fick vi för tre dagar sedan, så här gick det fort. I snitt brukar det hos oss gå fjorton dagar mellan beställning och begravning, säger han.

Men färsk statistik från Svenska Begravningsbyråers Förbund visar att så korta tider som Roger Uller är van vid hör till ovanligheterna. I hela Sverige dröjer det i snitt 21,7 dagar innan den döde får vad vi brukar kalla för begravning, det vill säga en begravningsceremoni. I Stockholmsområdet, där Roger Uller är verksam, ligger snittet på 25 dagar.

– För oss kristna är det viktigt att överlämna den döde i Guds händer och vi har kanske inte lika svårt för att göra ett avslut. Men det finns olika önskemål och jag ser de inte som något problem. Man måste hjälpa familjen. Vill man avvakta så får man göra det.

Åtta av tio kremeras

Enligt siffror från SBF kremeras i dag 81 procent av de avlidna i Sverige.

– Lagstiftningen säger att man kan avvakta ett år med gravsättningen av en urna och jag ser att allt fler nätbegravningsbyråer har det som affärsidé. Man genomför en kremation och de efterlevande väntar med ceremonin till ett senare tillfälle, säger Roger Uller.

Även den Katolska begravningsbyrån har märkt av att många anhöriga önskar ha begravningen på en fredag.

– Ofta reser folk till en begravning och då kan det kännas bra att ha den i samband med en helgledighet. Men vi märker att de katoliker som kommer från länder med ett varmare klimat ändå vill ha begravningen ”så snart som möjligt”. Där är man van vid att begravningen sker snabbt och vill ha det så, även om man inväntar släktingar.

Debatt