Ledardag i Umeå för barnledare som vill göra skillnad

”Jesus till alla barnen.” Med det målet i sikte samlas kyrkliga barnledare i Umeå på lördag.
– Vi vill gärna ge något tillbaka till alla de fantastiska ledare som gör skillnad för barn genom sitt stora engagemang, säger Matilde Burström, en av de ansvariga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För tredje helgen i rad hålls en regional barndag. Arrangerar gör det nationella ekumeniska nätverk som bildades 2013 med syfte att lyfta vikten av bra undervisning för barn.

I nätverket finns representanter från de flesta kyrkosamfunden i Sverige.

Ge inspiration

För två veckor sedan hölls en samling i Göteborg och för en vecka sedan stod Linköping för värdskapet. Nu har turen kommit till Umeå.

– Det känns bra att få välkomna en massa duktiga barnledare. Vi vill ge lite inspiration till att fortsätta vara ledare, säger Matilde Burström till Dagen.

Hon arbetar som barn- och ungdomskonsulent i EFS-anknutna Carlskyrkan, en av de församlingar i Umeå som står för planeringen ihop med ekumeniska barnrådet.

Flera seminarier finns att välja bland med allt från bibelläsande och scouting till barnkör och att möta barn med särskilda behov.

Ett av seminarierna har rubriken ”Hur dina barn kan få fatt på en tro trots att de har dig som förälder.” Det låter lite provocerande. Hur tänker ni där?

– Vi ser ledarskap som en helhet och vill lyfta den frågan också. Livet är ett samspel där mycket påverkar barns utveckling och livsval. Och det har betydelse för hur vi som ledare och föräldrar bemöter barnen.

En annan samling fokuserar på övergrepp, som finns också i kyrkan.

– Vi tror det är jätteviktigt att ta frågor om hur vi bemöter barn och unga på allvar. ”I trygga händer” är ett material som på ett bra sätt belyser dessa svåra frågor.

160 personer förväntas komma

Det blir också tid för mänskliga möten där deltagarna kan dela både glädjeämnen och den brottningskamp som finns i att vara ledare.

– Många är verksamma i mindre sammanhang och då kan det vara värdefullt att få träffa andra i samma situation.

Cirka 160 personer väntas komma till pingstkyrkan i Umeå och Svenska kyrkans församlingsgård där samlingarna hålls.

Några av seminarierna

Skatten – på äventyr med Gud.

Att leda barnkör

Barnen i en digital revolution.

Att möta barn/ungdomar med särskilda behov.

Scouting – på kristen grund.

Var en förebild i allt – ett seminarium som vill hjälpa unga ledare att växa.

9

Så många är seminarierna på ledardagen i Umeå.