Nyheter

Legos rekorddonation hjälper flyktingbarn

Blott några veckor före jul donerar den danska leksaksjätten Lego närmare 900 miljoner kronor för att hjälpa barn i flyktingläger.

1 av 2

Att det går bra för Lego råder det inget tvivel om. Danska tidningen Børsen.dk berättar om gåvan som förmedlas av en fond som äger 25 procent av Lego-gruppen. Fonden förvaltar stora belopp och årets donation är den största någonsin – 100 miljoner dollar, vilket är knappt 900 miljoner svenska kronor.

– Lego-gruppens succé de senaste 10-15 år har gjort att vi i fonden fått helt andra möjligheter. Därför är det naturligt för oss att tänka på hur vi kan hjälpa ännu fler barn i världen, säger fondens ordförande Thomas Kirk Kristiansson till Børsen.dk.

Läs även: Amnesty: De ansvariga måste stå till svars

Följt kriserna länge

Fonden har öronmärkt pengarna till barn i flyktingläger i Bangladesh, Irak, Jordanien och Libanon. Thomas Kirk Kristiansson motiverar beslutet:

– Vi har bekymrat följt de humanitära kriserna under flera år, och det ser dessvärre ut att vara ett permanent tillstånd som vi följer. Därför känner vi från Lego-fonden oss tvungna att göra något.

Nu hyllas fonden för att ha fattat ett modigt beslut.

– Genom att öronmärka pengarna kan man hjälpa flera tusen av världens med sårbara barn, säger Christian Friis Bach, tidigare undergeneralsekreterare i FN och nu generalsekreterare i Dansk flyktinghjälp, till Expressen.

Läs även: Generös tisdag i stället för ”Black Friday”?

Fler artiklar för dig