Legos rekorddonation hjälper flyktingbarn

Blott några veckor före jul donerar den danska leksaksjätten Lego närmare 900 miljoner kronor för att hjälpa barn i flyktingläger.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Att det går bra för Lego råder det inget tvivel om. Danska tidningen Børsen.dk berättar om gåvan som förmedlas av en fond som äger 25 procent av Lego-gruppen. Fonden förvaltar stora belopp och årets donation är den största någonsin – 100 miljoner dollar, vilket är knappt 900 miljoner svenska kronor.

– Lego-gruppens succé de senaste 10-15 år har gjort att vi i fonden fått helt andra möjligheter. Därför är det naturligt för oss att tänka på hur vi kan hjälpa ännu fler barn i världen, säger fondens ordförande Thomas Kirk Kristiansson till Børsen.dk.

Läs även: Amnesty: De ansvariga måste stå till svars

 

Följt kriserna länge

Fonden har öronmärkt pengarna till barn i flyktingläger i Bangladesh, Irak, Jordanien och Libanon. Thomas Kirk Kristiansson motiverar beslutet:

– Vi har bekymrat följt de humanitära kriserna under flera år, och det ser dessvärre ut att vara ett permanent tillstånd som vi följer. Därför känner vi från Lego-fonden oss tvungna att göra något.

Nu hyllas fonden för att ha fattat ett modigt beslut.

– Genom att öronmärka pengarna kan man hjälpa flera tusen av världens med sårbara barn, säger Christian Friis Bach, tidigare undergeneralsekreterare i FN och nu generalsekreterare i Dansk flyktinghjälp, till Expressen.

Läs även: Generös tisdag i stället för ”Black Friday”?

Pingst rådslag
Premium
Foto: Thomas Österberg