Lena och Urban Gustafsson siktar på 200 julkrubbor i år

Efter Allhelgonahelgen börjar Urban och Lena Gustafsson i Eksjö plocka fram sina julkrubbor. Lagom till första advent ska de snart 200 krubborna finnas på plats i hemmet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det började med att familjen Gustafsson ville ha en julkrubba i varje rum, för att balansera allt julpynt som inte handlar om det som är julens centrum: Jesu födelse.

– Vi hade sju-åtta julkrubbor. Men sedan köpte vi en julkrubba i Rom för åtta-nio år sedan, och det blev själva starten för samlandet, berättar Urban Gustafsson, som är pastor i Eksjö missionsförsamling.

I dag har familjen nästan 200 krubbor från hela världen. De har köpt krubbor när de varit utomlands, och en del krubbor är också inköpta på Blocket.

– När man köper på nätet är det svårt att veta var krubban kommer ifrån, säger Lena.

Katolsk tradition

Seden att göra julkrubbor är från början troligen en katolsk tradition, berättar Urban.

– I katolska länder har det funnits länge, ända sedan 1600-talet. Här i Sverige var det Ersta diakoni som påbörjade traditionen, de hade en krubba på 1920-talet. Då tyckte många att det var något suspekt, säger han.

I dag har de flesta kyrkor en krubba till jul. Lena Gustafsson säger att hon tycker sig se ett allt större intresse också för att köpa en egen krubba,

– För några år sedan var det svårt att hitta krubbor, men nu tycker vi att försäljningen av krubbor verkar ha ökat. Kanske har det med den ökade invandringen att göra, säger Lena.

Favorit från Mexico

En av hennes favoriter är en krubba från Mexico. Där kan man se att vardagslivet i landet har influerat krubban.

– Herdarna är mycket mindre än Josef och Maria. Det är barn, helt enkelt. Och den ena av dem är en flicka. Jag tänker att det är säkert så i det landet att det är barn som vallar fåren.

En del av alla krubborna är tavlor eller handarbeten. En krubba passar särskilt bra för barnbarnen, den består av mjuka djur och stallet är en väska som man kan fälla ut och leka med.

Hittills har familjen inte visat alla krubborna för allmänheten, men många vänner och församlingsmedlemmar kommer och tittar under den tid de står framme: från första advent till mitten av januari.

Sätter upp extrahyllor

Efter Allhelgonahelgen börjar ommöbleringen i det Gustafssonska hemmet.

– Vi plockar bort alla prydnadssaker och alla böcker - och så sätter vi upp några extra hyllor, säger Urban Gustafsson.

Första advent ska krubborna stå på plats och peka på julens huvudperson: Jesus.

– De flesta förknippar julen med tomten i dag. Själv är jag väldigt förtjust i det som man i dag marknadsför i USA: "Kneeling Santa". Det är bilder av en tomte som knäböjer inför krubban. Vi har några sådana krubbor, och jag tycker det är en fin bild, säger Lena Gustafsson.