Liberalerna i Trollhällan vill förbjuda religiösa symboler

Liberalerna i Trollhättan vill införa ett förbud mot religiösa och politiska symboler hos kommunens anställda samt i den kommunala verksamheten.
– Alla religioner måste anpassa sig, inte bara en enda, säger Rita Paulsson Svensson (L).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ska en lärare i Trollhättan få bära kors runt halsen? Nej, inte om Liberalerna får som de vill. I en omtalad motion har de lagt fram förslaget att kommunens anställda inte ska få bära religiösa eller politiska symboler, vilket innebär att kors, slöja och kippa ska bort.

Rita Paulsson Svensson är gruppledare för liberalerna i Trollhättan, och hon menar att förslaget bottnar i att de vill komma åt parallellsamhällena som de anser växer fram i kommunen.

– Vi utgår ifrån Trollhättan, men samma struktur finns även på andra platser i Sverige, där parallellsamhällen är på väg att ta över, säger hon till Dagen.

– Extrema rörelser växer. Vi kände att vi måste göra någonting.

Läs också: Arbetsgivare får förbjuda kors enligt EU-dom
 

Bakgrund i Mellanöstern

Rita Paulsson Svensson berättar att hon själv har bakgrund i Mellanöstern, att hon är katolik med rötter i Libanon.

Och under intervjuns gång blir det tydligt att den främsta anledningen till att införa ett religiöst klädförbud är slöjan. Och då måste i rättvisans namn också alla andra religiösa symboler förbjudas.

– Vi har en lagstiftning som är väldigt tydlig, på gott och ont, att vi inte får ha någon negativ särbehandling. Även de som sköter sig måste följa samma regler. På det sättet kan vi komma åt den befintliga problematiken, säger hon.

– Så alla religioner måste anpassa sig, inte bara en enda.

Bär själv kors

Rita Paulsson Svensson berättar att hon själv debatterar i fullmäktige med ett kors på sig, och om Liberalernas förslag går igenom är hon villig att ta av det.

– Det gör ont i hjärtat, men det här är en större problematik. Vi har en religiös identitet som växer i Sverige som inte bygger på mänskliga rättigheter. Jag tror att om vi inte gör något kommer vi som bär kors inte få bo kvar om 50 år. Det är den utvecklingen vi sett i Mellanöstern, där extremistiska rörelser, som inte tillåter andra religioner, tagit över.

Läs också: Liberalerna i Trollhällans förslag: Förbjud religiösa symboler
 

"Värdesätter slöjan mer än skolgången"

Rita Paulsson Svensson berättar att hon stött på föräldrar som inte kan tänka sig att skicka sina barn till skolan om de inte får ha slöja på sig. Hon menar att de då värdesätter slöjan mer än sina barns utbildning, och när hon yrkar för ett förbud menar hon att det inte handlar om klädesplagget i sig, utan vad det står för.

– Det här är ett klädesplagg som bygger på kvinnans underordnande, det plagget ska inte vara tillåtet.

Vad säger andra liberaler om förslaget?

– Det är både ris och ros. Det här är en fråga som går rakt in i hjärtat, det handlar inte om infrastruktur. Men man måste sätta ner foten någon gång. Vi kan inte sitta och titta på längre.

Liberalerna i Trollhättan har 4 av 61 mandat i kommunfullmäktige. Så att få igenom motionen ser onekligen svårt ut.

S: Dåligt underbyggt förslag

I dag är Socialdemokraterna det klart största partiet, och kommunstyrelsens ordförande Olov Säfström (S) verkar inte road över förslaget att införa en neutral klädkod.

– Vår uppfattning är att det är olagligt, att vi inte kan besluta om det här, säger han till Dagen.

Så innan partiet svarar på motionen ska de gå igenom juridiken, men utöver det menar Olov Säfström att det är ett dåligt underbyggt förslag.

– Det är himla märkligt om man inte får klä sig som man vill, säger han.

– Mest troligt blir det ett avslag.

Liberalernas hopp står därför till nästa års valrörelse, och att styrkeförhållandena efter valet 2018 ser helt annorlunda ut.

EU påverkar beslutet

I mars kom en EU-dom som gav arbetsgivare rätt att införa en neutral klädkod, där religiös klädsel kan förbjudas.

Domen gällde primärt näringslivet, men har även inspirerat politiska förslag.

SD i regionerna Skåne och Västmanland föreslog nästan omgående en neutral klädkod.

Liberalerna i Trollhättan lutar sig också mot EU-domen då de vill förbjuda religiösa symboler på kommunens anställda.

Lilla Erstagården