Livets ords skolor byter namn

Med det nya namnet på sin skolkoncern vill Livets ord visa att man har en bred verksamhet som vänder sig till alla. Men det finns fortfarande en tydlig kristen koppling kvar i namnet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Livets Ords kristna skolor (LOKS) byter namn. När terminen drar igång i höst kommer skolkoncernen med säte i Uppsala i stället att gå under namnet Ansgarsskolorna, ett namn med tydlig koppling till Sveriges kristna historia. Ansgar anses vara den missionär som först tog kristendomen till Sverige.

"Den första skolan i Sverige startades redan år 1085 och samtliga skolor var kristna fram till 1960-talet. Det är i denna tradition vi önskar kunna stå kvar med våra skolor", skriver skolchefen Magnus Westergård och Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist i ett gemensamt uttalande.

Där uttrycker de en stor tacksamhet för skolkoncernens 33-åriga historia och tackar för alla förböner längs vägen.

Läs mer: Färre behöriga lärare på konfessionella skolor
 

Vill visa bredd

Anledningen att man byter namn är för att visa på skolornas breda uppdrag.

"Inte minst för att markera att skolorna finns till för alla elever i Uppsala oavsett bakgrund", skriver företrädarna.

Namnbytet kommer mitt i en infekterad politisk strid om de konfessionella skolornas existens, där själva skolformen är ifrågasatt och anklagas för att vara segregerande. Socialdemokraterna går till val på att förbjuda religiösa friskolor, vilket skulle innebära hela den skolkoncern som Livets ord byggt upp.

Läs mer: Livets ords skolchef: Förvånande okunnigt av Shekarabi
 

Pekade ut Livets ord

När civilminister Ardalan Shekarabi fick frågan av Dagen vilka kristna friskolor som var problematiska tog han upp just Livets ords skolor i Uppsala. Något som fick skolkoncernens rektor Magnus Westergård att tända till.

– Kristna skolor bidrar sannerligen inte till segregationen, utan skapar tvärtom trygga miljöer som vilar på den stabila etiska grund som varit en del av det svenska samhället i tusen år, var Magnus Westergårds budskap då han gav sig in i debatten i form av en debattartikel i Dagen.

Trosrörelsen driver skolor

Livets ord bedriver i dag åtta skolor, bland annat en gymnasieskola som så sent som förra året bytte namn till Ansgarsgymnasiet. De har också en kristen särskola, Emanuelgymnasiet, som är unik i sin profil.

I Sverige finns drygt 60 friskolor som öppet är konfessionella, de flesta har en kristen profil, och bland de kristna skolorna drivs många av församlingar som tillhör trosrörelsen, med Livets ord i spetsen.

Läs mer: Gymnasiet där alla får plats