LO: "Pådyvla inte våra barn föräldrarnas religion"

Förbjud religiösa friskolor, skriver LO på Twitter, där de menar att "våra barn" inte ska pådyvlas föräldrarnas trosuppfattning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Socialdemokraterna har kommit med sitt vallöfte att alla konfessionella friskolor ska stängas, eller religiösa friskolor som det ofta heter i debatten. Nu följer LO efter och twittrar ut:

"Det är ingen rättighet att pådyvla våra barn föräldrars trosuppfattning. Vi ska inte ha religiösa friskolor."

Budskapet paketeras in med bild på LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i baksätet på en bil.

 

Läs mer: Shekarabi: Även Livets ords skola segregerande

 

Reaktioner på ordval

Och reaktionerna lät inte vänta på sig, där det ena lägret hejar på och stämmer in i budskapet att religiösa friskolor bör stängas. Det andra lägret reagerar åt andra hållet, inte minst på språkbruket och formuleringarna "våra barn" och "pådyvla".

– Mina barn är inte på något vis "era". I så fall hade de väl varit på Unga Örnar-läger sedan de lärde sig krypa, kommenterar Johan Ingerö, verksam vid Timbro och som i debatten tidigare försvarat konfessionella friskolor.

 

Läs mer: Kyrkoledarna tar strid för religiösa friskolor

 

Skyttedal provocerad

– Det finns provocerande många missionerande ateister i det här landet som tycker de ha rätt att pådyvla mig deras livsåskådning och tvinga mina barn att leva efter deras övertygelse, skriver KD-profilen Sara Skyttedal.

Även kristdemokraten Henrik Hall är inne på samma linje.

– Tycker LO detta ska gälla även i hemmet? Ska föräldrar som inte får ”pådyvla” sin tro få ta med barnen till en gudstjänst?

– Låter allt lite som om LO tycker staten kan uppfostra barnen. Får föräldrar pådyvla sina barn sin politisak uppfattning? Borde barn till exempel gå i 1:a majdemonstrationer, undrar Karin Olsson Piscart.

Besviken präst

Även prästen, och socialdemokraten, Anna Karin Hammar reagerar och vänder sig direkt till "Kålle", det vill säga Karl-Petter Thorwaldsson.

– Kålle, detta var det sämsta uttalande jag sett från dig. Barn har rätt till andlig utveckling och har frihet till religion. Att använda uttrycket pådyvla är djupt upprörande.

Men LO, som samlar 14 svenska fackförbund, verkar inte låta sig nedslås utan har fortsatt att twittra ut budskapet att religiösa friskolor ska förbjudas.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar