Luciafirande i skolan kan prövas i domstol

Vad som blir riktigt illa är att skolan ska vara konfessionsfri och luciatåget hör till en kristen tradition, säger Ann-Marie Viblom (MP) till Bohusläningen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kommunfullmäktige i Uddevalla beslutade i juni att ge gymnasieskolan ansvar att upprätthålla traditionen med luciatåg. Nu har lokalpolitikern Ann-Marie Viblom (MP) anmält beslutet till förvaltningsrätten med motiveringen att det strider mot skollagen, rapporter Bohusläningen.

– Vad som blir riktigt illa är att skolan ska vara konfessionsfri och luciatåget hör till en kristen tradition. Kommunfullmäktige vill göra luciatåget obligatoriskt i utbildningen, vilket står med i deras slutgiltiga beslut. Varken nämnd, styrelse eller fullmäktige har lyssnat på sina tjänstemän på förvaltningen som kan lagboken, säger Ann-Marie Viblom till Bohusläningen.

Ärendet är sedan tidigare anmält till Skolinspektionen.

Bakgrunden till kommunfullmäktiges beslut grundar sig i en motion som den lokale SD-politikern Martin Pettersson lämnade in i december i fjol.

Kommunfullmäktige i Uddevalla beslutade att gymnasieskolan ska upprätthålla traditionen med luciatåg. Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten.

Sex före äktenskap
Cilla Eriksson skriver slutreplik i debatten om sex före äktenskap.
Foto: Zoriana Stakhniv / Unsplash
Foto: Zoriana Stakhniv / Unsplash