M-ledaren Ulf Kristersson gick med i Svenska kyrkan igen

Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson gick demonstrativt ur Svenska kyrkan på sin 18-årsdag, eftersom han inte trodde på Gud.
Men för ungefär tio år sedan gick han med igen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det blåser nya vindar i Moderaterna. Anna Kinberg Batra har tackat för sig, och ny partiledare är Ulf Kristersson.

Han har redan börjat stuva om i partitoppen, och på en pressträff i veckan presenterade han sitt ”dream team”, fem moderater som kommer att få en nyckelroll inför nästa års val. Personen bredvid honom på podiet var Elisabeth Svantesson, som blir ny ekonomisk-politisk talesperson samt finansministerkandidat.

Svantesson har alltid varit öppen med sin kristna tro, både med sin bakgrund i Livets ord och Ja till livet. Hon har också berättat att hon omvärderat vissa av sina teologiska ståndpunkter.

Med jämna mellanrum brukar hennes kristna tro nämnas, inte helt ovanligt i negativa ordalag. Exempelvis nu i veckan då Svenska Dagbladet satte rubriken ”En kristen maktmänniska – så nådde Svantesson toppen”. Rubriken ändrades senare efter att tidningen fått hård kritik på sociala medier.

Ulf Kristersson, ser du Elisabeth Svantessons kristna tro som en tillgång?

– I grund och botten ser jag det som hennes privata angelägenhet, som jag har stor respekt för, säger Ulf Kristersson till Dagen.

– Jag är själv medlem i Svenska kyrkan och jag gillar att människor står upp för vad de själva tror på, om det nu är religiösa uppfattningar eller helt andra saker.

Se hela intervjun med Ulf Kristersson här!
 

Gick ur kyrkan av principiella skäl

Ulf Kristersson berättar att han själv gjort en resa ut och in i Svenska kyrkan, det enda trossamfund han varit medlem i. Han gick ur Svenska kyrkan av principiella skäl, då han i unga år inte uppfattade sig som troende och ansåg att han därmed inte skulle vara medlem i en kyrka.

– Så jag och en god vän gick ur samma dag som vi fyllde 18 år, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Många år senare, när jag insåg att jag gift mig i kyrkan, att jag döpt alla mina tre barn i kyrkan och att jag inte hade några andra planer än att begravas i kyrkan, ställde jag mig frågan, borde jag då inte vara medlem?

Svaret på frågan var ja, och därför bestämde sig Ulf Kristersson för att gå med igen.

Och det visade sig vara betydligt svårare än att gå ur. Två gånger fyllde han i blanketter för att återigen ta steget in, utan att lyckas. Det var först på tredje försöket som det gick vägen.

– Det var när jag handgripligen knatade upp till kyrkoherden i Sofia församling i Stockholm och bad om hjälp att bli inskriven. Då kom jag med igen, säger Ulf Kristersson och säger något syrligt:

– Svenska kyrkan är nog mer van vid att folk går ur än går in.

Ulf Kristersson, numera 53 år, uppskattar att det var för ungefär tio år sedan som han gick med i kyrkan igen.

Tror du själv på Gud?

– Jag har någon slags lite odefinierad Gudstro, men den är inte kristallklar, säger han.

Vad som är mer klart är att Moderaterna har fått en partiledare som uppträder avslappnat, som ler stup i kvarten och som på pressträffen hade med sig ett svart anteckningsblock som han skrev i då och då medan reportrarna pepprade med frågor.

– När någonting klokt sägs skriver jag upp det, säger han och småskrattar när anteckningsboken kommer på tal.

Är du van att hantera när religion och politik går ihop?

– I grund och botten tycker jag att religion och politik är olika saker. Jag har stor respekt för att människor har olika trosuppfattningar, och att man kan dra olika politiska slutsatser utifrån sin tro.

Ulf Kristersson brukar inte göra några större utspel när det handlar om religion, utan de flesta är nog mer vana vid att höra honom uttalat sig i politiska frågor.

Men det finns undantag.

Som vid kyrkovalet, då han på Facebook berättade att han begav sig till domkyrkan i Strängnäs för att rösta.

– Mitt eget parti ställer på goda grunder inte upp i de valen, kyrkans uppgifter och partipolitikens är helt olika, men det finns ändå många kloka människor som är värda detta förtroende, skrev han då.

Kritiserade biskop Eva Brunne

I somras skrev han också ett argt inlägg på Facebook där han kritiserade Stockholms biskop Eva Brunne. Det var efter att hon på Twitter tackade statsminister Stefan Löfven (S) för hans ansvarstagande i samband med IT-skandalen på Transportverket, en tweet som flera borgerliga politiker blev upprörda över då den tolkades som ett direkt stöd till Socialdemokraterna.

Ulf Kristersson skrev att han inte tillhör de lättkränktas skara när kyrkans företrädare uttrycker ståndpunkter som han inte delar. Men i det här fallet passerades uppenbarligen en gräns.

– Det skadar Svenska kyrkan när ledande präster gång på gång alienerar oss som inte tycker som dess ledande företrädare. Biskopen Eva Brunne i Stockholm får naturligtvis tycka precis vad hon vill om såväl alliansens som regeringens agerande under de gångna veckornas IT-säkerhetsskandal. Men när hon gör det offentligt som ”BiskopEva” handlar det inte längre om hennes personliga åsiktsfrihet. Utan om hur hon väljer att utnyttja sin ställning, skrev Ulf Kristersson.

Bild av att "kyrkan är vänster"

Han jämförde med att det skulle ha blivit väldigt livfullt om en biskop i stället tackat alliansens partiledare för deras mod att driva på för ett misstroendevotum.

– Den prästen skulle ha drabbats av Svenska kyrkans samlade och eviga vrede.

Ulf Kristersson avrundade sitt inlägg med att han själv inte tänkte gå ur kyrkan på grund av detta, men att han ännu en gång förlorat ett argument när troende och borgerliga vänner uppgivet klagar över att kyrkan är vänster.

Varför skrev du detta inlägg?

– Jag tyckte att det hon skrev var fel. Hon bekräftar för många att kyrkan sysslar för mycket med politik och inte det som uppfattas som kyrkans viktigaste uppgifter. Framförallt kyrkans sociala arbete, som jag uppskattar, men naturligtvis också gudstjänster.

 

Läs fler artiklar om Moderaterna

Alla tidigare artiklar

Moderaterna möblerar om

Ny partisekreterare blir Gunnar Strömmer.

Elisabeth Svantesson blir ny ekonomiskpolitisk talesperson.

Tobias Billström blir ny gruppledare. Sedan valet 2014 har han varit förste vice talman i riksdagen och tidigare migrationsminister.

Jessica Polfjärd blir arbetsmarknadspolitisk talesperson.