Nyheter

Macron besökte Klippkyrkan i Etiopien

Frankrikes president Emmanuel Macron passade på att besöka pilgrimskyrkan Lalibela i Etiopien under sin resa till Etiopien och Kenya.

1 av 2

Klippkyrkan -eller rättare sagt Klippkyrkorna - är i dag klassade som världsarv. Kyrkorna kom till redan på 1100-talet, och är välkända turistmagneter. Men kyrkorna används också fortfarande som just kyrkor, och många pilgrimsvandrar till de högt belägna kyrkorna (2600 meter över havet).

"Hoppingivande"

Kyrkorna ligger 640 km norr om Etiopiens huvudstad Addis Abeba. President Macrons besök i Lalibela ses som hoppingivande i Frankrike bland katoliker som vill värna bevarandet av de unika kyrkorna.

Professor Jacques-Noël Pérès, expert inom klassiska etiopiska studier vid katolska institutet Institut catholique de Paris (ICP), säger att besöket är viktigt för att uppmärksamma vikten av att vårda och bevara kyrkorna.

Den mest kända av kyrkorna och den bäst bevarade är Biete Ghiorgis, i form av ett kors och utgrävd i berget.

"Det nya Jerusalem"

Sammanlagt handlar det om ett dussintal kyrkor, flera av dem utgrävda i berget. Kyrkorna kallas ibland "Det nya Jerusalem" och har också kallats "Det svarta Jerusalem" - detta sedan islams segrar medfört ett stopp för pilgrimsresor till Jerusalem, skriver katolska tidningen La Croix.

President Macron besökte Lalibela i måndags under en resa till Etiopien. Senare under veckan har han rest vidare till Kenya, där han träffat president Uhuru Kenyatta.

Fler artiklar för dig