Man utklädd till haj bötfälld efter burkaförbud i Österrike

Hajmannen gjorde reklam utanför den nyöppnade affären McShark. Men fick böter i enlighet med Österrikes nya lag mot heltäckande slöja.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Österrikes politiker klubbade för ett tag sedan igenom en lag med det uttalade syftet att förbjuda heltäckande slöjor, som burka eller niqab. Men lagtexten är formulerad på ett religiöst neutralt sätt, och inkluderar därför även andra typer av maskering där ansiktet inte syns.

Det är föga troligt att politikerna haft kommersiella djurmaskotar i åtanke då lagstiftningen infördes. Därför uppstod en något komisk situation, då polisen i måndags konfronterade en man utklädd till haj i Österrikes huvudstad Wien. Polisen beordrade mannen att ta av sig sin huvudmaskering, men då han vägrade slutade det hela med böter på cirka 1 500 kronor, rapporterar Deutsche Welle.

Tillslag mot beslöjade

Hajmannen gjorde reklam för elektronikkedjan McShark, som invigde en ny affär. Polisen ska ha gjort sitt tillslag efter uppmaningar från allmänheten.

Visst går det att le åt det absurda i historien, men till saken hör att Österrikes polis inte bara har slagit till mot hajar sedan den nya lagen trädde i kraft vid månadsskiftet. Även kvinnor i heltäckande slöja har fått polisen på sig, vilket verkar vara mer i samklang med lagstiftarnas andemening. Exempelvis rapporterar The Telegraph att polisen tvingat en kvinna med heltäckande slöja att visa ansiktet i staden Zell am See. Det hela skedde mitt ute på öppen gatan, och finns väl dokumenterat.

Fler länder vill förbjuda

Händelserna som utspelar sig i Österrike går även att placera in i ett större perspektiv, där flera europeiska länder planerar att införa liknande lagstiftning. I Danmark har exempelvis ett lagförslag nyligen lagts fram, där heltäckande slöja ska förbjudas.

I Sverige har SD varit inne på frågan om slöjförbud. Nyligen kom också KDU med ett utspel där de vill förbjuda heltäckande slöja i offentlig verksamhet.

Några förslag på att även förbjuda hajdräkter finns inte. Men ibland är det svårt att veta vem som kommer att fastna i lagstiftarnas nät. Fråga bara hajmannen i Österrike.

Debatt