Många döda i Gaza när USA invigde sin ambassad i Jerusalem

Det blev en blodig dag i Gaza samtidigt som USA:s ambassad i Jerusalem öppnades i går. Redan före invigningen på eftermiddagen hade israeliska soldater skjutit ihjäl minst 40 palestinier i våldsamma sammandrabbningar vid Gazagränsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

JERUSALEM. Tiotusentals palestinier från Gaza demonstrerade vid gränsen mot Israel i går i de hittills största protesterna under årets oroligheter. Ledare för islamiströrelsen Hamas, som styr Gaza, uppmuntrade demonstranter att försöka ta sig över gränsstängslet och in i Israel.

Varning från armén

Den israeliska armén hade redan tidigare varnat för att alla försök att närma sig gränsen skulle stoppas, precis som under de tidigare protesterna i år. Soldater sköt ihjäl minst 40 palestinier och skadade cirka 1000, enligt de palestinska myndigheterna. Detta redan före invigningen av den amerikanska ambassaden i Jerusalem klockan 16.

–  Vi är laddade för att storma och ta oss in, sa palestiniern Mohammed Mansoura, 23, till Washington Posts reporter i Gaza.

Läs mer: Nu flyttar USA sin ambassad till Jerusalem

 

På frågan vad han skulle göra inne i Israel svarade han att han skulle göra ”vad som var möjligt, döda, kasta sten”.

”Rädda era liv och arbeta på att bygga upp er framtid”, löd texten på flygblad som Israel släppte ned över Gaza i ett försök att avskräcka folk från att bege sig till gränsen.

– Vårt folk har rätt att bryta igenom murarna till det här stora fängelset. Vi ska riva fängelsemuren och tydligt förklara att vi inte accepterar att dö sakta, sa Yahya Sinwar, Hamas ledare i Gaza, före demonstrationen.

Protesterna riktar sig mot president Donald Trumps kontroversiella beslut att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Men de är framför allt en del av ”återvändandets marsch” för att markera 70-årsdagen av Israels bildande, som palestinierna ser som sin ”nakba” (katastrof). Den officiella nakba-dagen infaller på tisdagen, då möjligen ännu våldsammare protester väntas.

En stor delegation från USA

Israel firade invigningen av ambassaden i närvaro av alla landets ledare med premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen. Också en stor amerikansk delegation var på plats med bland andra USA:s ”andra par”: presidentens dotter Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner.

”Försvårar fredsprocessen”

Kritiker säger att Trumps beslut att förverkliga sitt vallöfte att flytta ambassaden försvårar fredsprocessen i och med att han ensidigt stöder Israel. Men i Israel hoppas man att flera länder ska följa efter. Guatemala och ett par andra latinamerikanska stater har redan meddelat att de flyttar sina ambassader i Tel Aviv.

Också i Jerusalem och på Västbanken förekom palestinska protester i går. Dagen talade med palestinier och israeler i Jerusalems gamla stad.

– Trumps beslut strider mot internationell rätt och är mycket dåligt för oss palestinier. Det kommer att leda till oroligheter och blodsutgjutelser, säger palestinskan Ilham Shaheen, 29, socialarbetare.

– Ett mycket bra beslut. USA och alla andra länder skulle ha flyttat hit sina ambassader redan för 50 eller 70 år sedan, säger israelen Aharon Widansky, 77, pensionerad biolog.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.

Böneutrop
Kyrka och politik