Många döda i terrorattack mot moskéer

49 personer har skjutits ihjäl i en attack mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland.
Tre personer har gripits. En av dem är australisk medborgare, enligt Australiens premiärminister, som beskriver mannen som en högerextrem terrorist.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Polisen har gripit tre män, ingen av dem ska ha varit på någon "övervakningslista" för terrorbrott. Polisen har även oskadliggjort två sprängladdningar fastsatta på "misstänkta fordon" i staden.

Minst 49 personer har dödats och 20 skadats allvarligt i dådet, enligt Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern som kallar dådet för en välplanerad terrorattack. 30 personer dödades i den ena moskén, 10 personer i och utanför den andra.

– Det här kan bara beskrivas som en terroristattack, säger hon på en presskonferens.

Läs mer: Detta säger moskéterroristen om sin tro

 

"Det här är inte vi"

Hon tillägger att gärningsmannens världsbild "inte hör hemma i Nya Zeeland eller någonstans i världen", och riktar sig sedan direkt till de berörda:

– För många av dem är det här inte platsen där de föddes. För många var Nya Zeeland ett val, en plats dit de aktivt kom för att få säkerhet. En plats där det var tryggt att utöva sin kultur och religion, säger Jacinda Ardern, och fortsätter:

– Vi ska inte ge något syre åt den här våldshandlingen och vi ska fördöma det som har hänt.

Hon uppmanar alla att inte dela det material från dådet som spridits på sociala medier.

– Det här är inte vi. Handlingen reflekterar inte vilka vi är som land, säger Ardern.

"Snabba skott"

Enligt vittnen fanns flera hundra personer på plats för fredagsbönen i de två moskéerna i Christchurch när minst en gärningsman öppnade eld tidigt på fredagseftermiddagen lokal tid.

– Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

– Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger vittnet som inte vill uppge sitt namn.

På sociala medier sprids en film av vad som påstås vara skytten vid en av moskéerna. Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är mannen ifråga australisk medborgare, rapporterar flera medier.

Australiska myndigheter hjälper till med utredningen efter masskjutningen, enligt Morrison. Han fördömer attacken och kallar skytten för en "våldsam, högerextrem terrorist".

TT

Fysiska gudstjänster
Hasse Boström.
Foto: Josefin Casteryd
Foto: Josefin Casteryd
Pastorsenkäten 2020 - Så ser kyrkorna på att webbsända.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo