23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Många flyr krisande Venezuela

I måndags trädde Venezuelas nya valutasystem i kraft. I ett desperat försök att stoppa hyperinflationen har president Maduro devalverat valutan med minst 96 procent.

1 av 2

Beslutet att devalvera valutan och knyta den till den omtvistade kryptovalutan petro har tagits emot med såväl resignation som ilska, skriver TT.

– Det är inte första gången en plötslig devalvering genomförs. För den majoritet som ändå är motståndare till Maduros regim understryker det bara inkompetensen och oviljan att göra det som behövs, som ordentliga ekonomiska reformer, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier på Stockholms universitet.

"Ett misslyckande"

På bara några få år har Venezuela gått från att vara ett av regionens rikaste länder till att bli ett av de fattigaste. På 2,5 år har hela 1,6 miljoner flytt, enligt FN. Nästan 7 procent av venezuelanerna bor nu utanför landet.

Den amerikanska affärstidningen Forbes konstaterade i onsdags att devalveringen "redan är ett misslyckande". Den senaste reformen har också under veckan skapat en ny våg av migranter, enligt Reuters utsända. En av dem är 43-åriga snickaren Jose Narvaez.

– Jag letar efter ett flyg så att jag kan lämna landet på onsdag, sa han i början av veckan.

– Jag är säker på att det här kan bli ännu värre, för den här mannens ideer saknar all logik, sa han om president Maduro och det nu styrande socialistpartiet PSUV.

Skapar flyktingvåg

Många venezuelaner flyr till grannländer som Brasilien och Colombia, andra till Ecuador, Peru, Chile och Mexiko. Strömmen av flyktingar har ökat spänningen i regionen, och nyligen deklarerades ett undantagstillstånd i Ecuador (19 augusti) på grund av den stora flyktingvågen. Enligt Forbes finns nu planer på att stänga gränsen just till Ecuador.

Oroligheter har brutit ut runt flera flyktingläger, bland annat utbröt våldsamheter mellan lokalbor och flyktingar i gränsstaden Pacaraima i Brasilien.

Kyrkorna i Venezuela "lider av den osäkra situationen, tillsammans med folket i Venezuela", säger den blivande prästen Juan Pablo Hernandez till katolska Catholic News Service (22.8).

"Nödhjälpsgryta"

Hernandez studerar just nu i Spanien, men kommer att återvända till Venezuela när han är färdig präst.

– Regeringen kväver oss bit för bit, de vill ta hoppet ifrån människor och få dem att acceptera den nöd som de tvingas in i, säger han.

Trots den svåra situationen finns det ljusglimtar, menar han. En är att allt fler venezuelaner vänder sig till kyrkan och nu söker Gud. Bland kyrkorna finns också ett aktivt hjälparbete, liksom bland befolkning i stort.

– Grupper bildas för att hjälpa barnen och de gamla. En väldigt vanlig hjälpåtgärd är "nödhjälpsgrytan" som organiseras i församlingarna. Folk tar med sig det de har - inte det som har blivit över, för ingen har mat över - och med det som ändå kommer in har de kunnat ge mat till 300 personer.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar