Många församlingar skrotar kollektomaterna

Nya betalsätt har totalt sett ökat givandet i församlingarna, men kollektomaten ersätts i många församlingar av nyare digitala lösningar för givande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vid årsskiftet gick säkerhetsgodkännandet ut för äldre betalterminaler, skriver tidningen Sändaren, som har talat med flera församlingar om vilka betalsätt de har valt eller kommer att välja.

Allt färre kollektgåvor ges i dag med kontanta medel. I stället är det tjänster av typen kollektomat, swish eller isettle som används. De nya betalsätten har ökat givandet, men flera av dem är också kostsamma för församlingarna.

När nu de äldre betalterminalerna behöver uppdateras säger flera församlingar att man kommer att använda eller redan använder andra betalsätt.

– Jag har ingen statistik över hur många församlingar som använder kollektomat med en så kallad Babsterminal som nu är aktuell för uppdatering, men jag har en känsla av att det blir allt färre, säger George Olvik, kommunikationschef i Equmeniakyrkan, till Sändaren.

Det är i stället iZettle och Swish som vinner terräng. Men även för Swish tar de flesta banker betalt. Betlehemskyrkan i Göteborg berättar dock att de har förhandlat med banken för att slippa transaktionskostnader för direkta gåvor.

– Däremot betalar vi en kostnad för överföringar till kyrkkaffet och annat som inte direkt faller under begreppet gåva. Jag skulle vilja uppmana andra församlingar att göra samma sak. Det går att sänka kostnaderna ytterligare, säger Susanne Ansgar, ekonomiansvarig i Betlehemskyrkan.

Statsministeromröstning