23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

”Människohandeln tar inte ledigt i sommar”

”Det är toppen av ett isberg”. Så beskriver ”Plattformen civila Sverige mot människohandel” de fall av trafficking de sett i landet. – Där vi möter utsatta identifierar vi också allt fler, säger Madeleine Sundell, nationell samordnare på Frälsningsarmén.

1 av 2

VISBY. I dag tisdag arrangerar "(G) som i Gud" ett seminarium under Almedalsveckan om människohandel. Det handlar om kvinnor som utsätts för sexhandel. Om barn som far illa. Om människor som hamnar i slavliknande arbetsförhållanden.

”Plattformen civila Sverige mot människohandel” uppmärksammar nu mörkertalet gällande rapportering av antalet offer för trafficking. I en ny rapport beskrivs de 122 kontakter plattformens deltagande organisationer haft under 2018 med människor som utsatts för trafficking.

– Vi har sammanställt statistik där vi kan se att många inte vågar kontakta myndigheter – och vad det får för konsekvenser, säger Madeleine Sundell, som är nationell samordnare mot människohandel på Frälsningsarmén och ordförande i Plattformen.

Läs mer | Hela veckans program för (G) som i Gud

I rapporten finns berättelsen om hur en gravid kvinna kom till en av civilsamhällets organisationer för att hon ”desperat hade sökt hjälp under lång tid”. En annan kvinna försökte fly från sin ”madame”, som har hittat henne gång på gång.

Av de 122 direkt utsatta personer som Plattformen hade kontakt med under förra året har 26 fått hjälp av civilsamhällets nationella stödprogram, 27 har fått hjälp av samhället.

Men hela 69 utsatta personer, samt 41 indirekt utsatta medföljande barn, har fått hjälp enbart bekostat av enskilda organisationers egna insatser och medel. Dessa 69 är mycket sårbara offer, som saknar möjlighet att få hjälp på andra sätt, konstateras i rapporten.

– Vi ser bara skärvor av verkligheten. Där vi möter utsatta identifierar vi också allt fler. Skulle vi finnas i Sveriges alla kommuner skulle vi också hitta fler offer, säger Madeleine Sundell.

Plattformen är en paraply-organisation som består av olika organisationer, flera av dem med en kristen värdegrund. Det är sammanlagt ett 20-tal organisationer som möter utsatta, bland annat i skyddade boenden.

Plattformen fick statligt stöd 2017, men det stödet har nu frysts.

Har förtroende för kyrkor

Många av dem som Plattformen möter har inte fått någon hjälp alls från samhället. Detta pekar på ”bristfällig kapacitet gällande identifikation och uppsökande arbete hos ansvariga myndigheter”, konstaterar rapporten.

Fanns det något som förvånade er i rapporten, eller visste ni att det såg ut ungefär så här?

–  Jag ser att det nu kommer fler och fler från nya länder utanför EU, till exempel Nicaragua och Colombia. Fler och fler offer för trafficking finns inom hushållsarbete och tvångsarbete, säger Madeleine Sundell.

De länder man tidigare talat om är Rumänien och Nigeria, säger hon. Här har organisationerna lärt sig känna igen mönster på hur trafficking går till. Men i dag utsätts allt fler inom branscher som massage och på nagelsalonger.

– Jag vill att Sverige sätter fokus på att upptäcka mönster inom dessa kategorier, säger Madeleine Sundell.

Ibland är människohandel svår att upptäcka, och därför behövs också utbildningsinsatser och en fördjupad kunskap.

– Vi har en ny lagstiftning gällande människoexploatering som kom förra året. Man har också börjat göra tillslag på byggen, restauranger och massagesalonger. Jag vill se lagstiftningen testad, det handlar om att myndigheten måste ta sin uppgift på allvar och att man har ett tydligt brottsofferperspektiv.

Ökad medvetenhet

Till sist behövs också en ökad medvetenhet om trafficking, säger Madeleine Sundell.

–  Hela samhället måste hjälpa till att stoppa efterfrågan: det handlar om att vi inte köper svarta jobb när vi renoverar hemma, och att svenska män slutar köpa sex.

Nu står sommaren för dörren, med en ledighet som aldrig kommer offren för trafficking till del.

–  Trafficking sker årets alla dagar. Sommaren är en period när Sverige stänger ner. Det innebär att det är lättare för människohandlare att härja fritt, säger Madeleine Sundell.

---

Fakta: Plattformen ställer tre krav

  • 1. Alla offer för trafficking måste få möjlighet till 30 dagars ovillkorligt skydd.

    2. Fler aktörer än polis och förundersökningsledare måste få ansöka om reflektionsperiod för den som är utsatt.

    3. En åtgärdsplan måste skapas. Nu finns en handlingsplan, men utan tydlig åtgärdsplan och utan allokerade medel.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar