Maratonloppet som fick kenyaner att peka på Gud

Eliud Kipchoge gjorde det omöjliga och sprang ett maraton på under två timmar. "Genom att han litade på Gud visade han att allt är möjligt", säger en präst i hemlandet Kenya.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det var en idrottsprestation som förberetts in i minsta detalj, alltifrån skorna, underlaget samt medhjälpare. 41 farthållare var med längs vägen då nytt rekord skulle sättas i Österrikes huvudstad Wien.

När Eljud Kipchoge till slut passerade mållinjen hade han gjort det omöjliga, som första människa hade han sprungit ett maratonlopp på under två timmar, med 19 sekunder till godo. Och hemma i Kenya firas han som en hjälte och hans insats jämförs med människans första steg på månen samt ett nästintill gudomligt ingripande.

Han litade på Gud

– Jag tror att genom att han litade på Gud visade han att allt är möjligt, säger den katolska prästen Nicholas Makau, verksam i Nairobi, Kenya, rapporterar Religion News Service.

Han var långtifrån ensam om att dra in Gud i det omtalade maratonloppet.

– Det här visar att vi kan göra mer än vi tidigare trott. Tron bidrar till framgången för människor på ett mystiskt sätt som vi inte kan förstå. Men jag tror att Kipchoge känner till balansen mellan andlighet och vad som är fysiskt möjligt, kommenterade prästen Wilybard Lagho.

Ber inför loppen

Religion News skriver att Kipchoge själv är katolik och i tidigare intervjuer har han berättat att han går regelbundet i kyrkan, han ber varje morgon och även inför varje lopp han deltar i. Tron är också viktig för att hålla honom fokuserad på att nå sitt mål.

Efter hemkomsten från rekordloppet deltog han också i en gudstjänst i sin katolska hemförsamling i Kenya, där han nu lyfts fram som en god kristen förebild.

Inte världsrekord

Trots sin insats räknas inte maratonloppet i Wien som ett världsrekord, då internationella friidrottsförbundet inte godkänner förutsättningarna för den här typen av specialdesignade lopp. Det officiella världsrekordet ligger därför fortfarande på 2.01.39. Och vem var det som sprang så snabbt? Jo, Eljud Kipchoge så klart, i Berlin 2018.

Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord