Marcus Olson: Jag bad om tålamod till poliserna

Gatupastorn bevittnade oroligheterna vid Svenska mässan i centrala Göteborg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Flera personer greps misstänkta för våldsamt upplopp när Nordiska motståndsrörelsen och motdemonstranter hamnade ungefär 100 meter från varandra på Fabriksgatan, strax intill Svenska mässan i centrala Göteborg.

Några kvarter därifrån bor Marcus Olson, gatupastor i Equmeniakyrkan och verksam inom Räddningsmissionen i Göteborg. För en dryg vecka sedan arrangerades en kärleksmarsch i staden och då var Marcus Olson en av deltagarna.

På lördagen gick han ned till Fabriksgatan för att titta på grupperna som hade samlats.

– Jag bryr mig om min stad och min stadsdel, säger han till Dagen och poängterar att han gick till Fabriksgatan som privatperson.

– Där bad jag för att poliserna skulle få tålamod att inte göra det jag hade gjort om jag hade varit i deras situation, säger han.

– Det finns så mycket hat och jag fick bita ihop för att inte bli en del av det. Det smittar så lätt.

Han konstaterar att bön inte är en verklighetsflykt. Men han säger att han personligen inte ber att gatustenar inte ska kastas eller att det inte ska finnas något hat.

– Det kommer det att finnas. Men att be om extra mental styrka för poliserna kändes helt rätt.

När Marcus Olson beskriver situationen på Fabriksgatan säger han att antidemonstranterna var mest aggressiva. Samtidigt betonar han att han föraktar de nazistiska åsikterna.

När Dagen pratar med Marcus Olson har han precis kommit tillbaka till lägenheten. Senare i kväll ska han ha två gudstjänster och han berättar att han kommer att bära med sig upplevelserna från Fabriksgatan när han predikar.