Nyheter

Margaret Court vann Grand Slam - firas 50 år senare

Nästa år kommer Australiens tennisförbund att högtidlighålla 50-årsminnet av Margaret Courts Grand Slam-bedrift. I sitt hemland är den kristna före detta tennisstjärnan dock kontroversiell.

1 av 2

För snart 50 år sedan vann Margaret Court singeltitlarna i Wimbledon, US Open, Australiska mästerskapen och Franska mästerskapen under ett och samma år.

Året var 1970 och hon tog därmed hem Grand Slam, en bedrift som endast två tennisspelare på damsidan mäktat med i historien: Maureen Connolly, USA, 1953, samt Steffi Graf, Tyskland, 1988.

Kontroversiella uttalanden

Det är värt att fira, tycker Australiens tennisförbund som tänker uppmärksamma att det snart har gått ett halvt sekel sedan Courts bragd.

Röster har dock höjts för att sopa jubiléet under mattan. Orsaken är att Margaret Court efter sin tenniskarriär blev pastor och som sådan gjort uttalanden som många menar är diskriminerande.

Bland annat har Court öppet uttalat sig mot äktenskap för homosexuella och antytt att unga som identifierar sig som transpersoner är under inflytande av mörka makter, rapporterar premier.org.

Enastående bedrifter

Kritik har också riktats mot att en tennis-arena i Melbourne 2003 fick namnet Margaret Court Arena. Detta för att hedra Margaret Court, som under sin aktiva tid vann hela 24 titlar i Grand Slam-turneringarna, vilket är fler än någon annan kvinnlig tennisspelare.

"Australien är lyckligt lottat att Margaret Courts enastående bedrifter på tennisbanan har bidragit till att skriva tennishistoria", skriver Australiens tennisförbund i ett öppet brev.

"Det är självklart att vi vill uppmärksamma Margaret och hennes otroliga karriär inom tennissporten, och vi har inga planer på att skriva om tennishistorien", skriver förbundet vidare.

Inställningen kan tolkas som att förbundet inte vill blanda ihop idrott och religion. En uppfattning som den världsvida idrottsrörelsen även praktiserar när det gäller att skilja mellan idrott och politik.

Verka för inkluderande

Samtidigt tar Australiens tennisförbund avstånd från några av Margaret Courts ståndpunkter:

"Vi menar att varje officiell person har ett stort ansvar att åsikter framförs respektfullt och inte orsakar lidande eller nedvärderar personer med annan uppfattning" heter det i brevet.

"Tennissporten är orubblig i sin strävan att verka för inkluderande. Vi överser inte med åsikter och uppfattningar som splittrar tennisfamiljen och det omgivande samhället."

Margaret Court efter segern i Wimbledon-finalen 1970. Samma år vann hon även US Open, Australiska mästerskapen och Franska mästerskapen i tennis.

Bäst genom tiderna

Margaret Court, som i dag är 77 år, var under flera år på 1960- och 70-talet rankad världsetta i tennis. Många håller Court som den kanske bästa tennisspelaren på damsidan genom tiderna.

Möjligen med undantag av Serena Williams, som dominerat damtennisen under många år men som aldrig tagit hem en Grand Slam.

Efter karriären har Court arbetat som pastor och 1995 grundade hon församlingen Victory Life i Perth.

Fler artiklar för dig