Marianne Andréas upprörd efter beslut om åldersbestämning

Marianne Andréas, pastor och engagerad i #vistårinteut, skräder inte orden när det gäller Rättsmedicinalverkets beslut att behålla de kritiserade metoderna för åldersbestämning av unga flyktingar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På torsdagen meddelade Rättsmedicinalverket (RMV) att man inte kommer att ändra de metoder för åldersbestämning, som varit hårt kritiserade under senare tid.

Elias Palm, läkare och enhetschef på RMV, sa på en presskonferens att man "i dagsläget" inte ser någon anledning att ändra metoderna. Metoderna innefattar bland annat knäröntgen, och det är den som flera rättsmedicinska experter har kritiserat och kallat rättsosäker.

Marianne Andréas i Göteborg är pastor och lärare och tidigare samordnare på SKR (Sveriges kristna råd). Hon är i dag engagerad i nätverket #vistårinteut, som protesterar mot utvisningar av unga flyktingar, och i nätverket Agape i Göteborg - ett nätverk för familjehem som tar emot flyktingar. Hemma hos henne bor just nu en afghansk kille, som fått sin ålder uppskriven med ett år. Hon är djupt kritisk till torsdagens besked från RMV.

– Det är fruktansvärt att man inte tar till sig den massiva kritiken som har riktats mot de här åldersbedömningarna, säger hon.

"Flyttar på unga människor som kollin"

För de unga som plötsligt får sin ålder uppskriven ändras hela livet, betonar hon.

– De blir i ett slag av med sitt hem, sin gode man, och sin socialsekreterare. De måste ibland sluta skolan. De flyttas någon helt annanstans.

– Man flyttar runt på unga människor som om de vore kollin, säger Marianne.

I många fall väntar sedan utvisning. 

Agape i Göteborg är ett nätverk för familjehem, och här placeras en del av de unga som hamnar mellan stolarna.

– Vi gör det här helt gratis. Den här killen följer med oss och åker skidor, han lär sig svenska - detta är det bästa sättet att integrera människor, säger Marianne.

"Politikerna är avvisande mot vårt engagemang"

Hon är upprörd över att varken politiker eller tjänstemän verkar lyssna till det engagemang som finns i Sverige för dessa unga flyktingar.

– Jag är förvånad över att politikerna är så avvisande till vad som finns i folkdjupen, detta väldiga engagemang. Det är tusentals människor som engagera sig.

– Elias Palm säger att de har fått direktivet att ingen vuxen ska bedömas som barn. Men i andra länder säger man att inget barn ska bedömas som vuxen. I Sverige har vi gjort tvärtom.

– Det är inte det Sverige jag känner igen! Vår drivkraft i nätverken är att vi inte står ut.

Tog emot ensamkommande pojke

Marianne Andréas berättar att den pojke som nu bor hemma hos henne är hazar - en förföljd grupp i Afghanistan.

– Familjen flydde till Iran. Men när pappan dog och sonen riskerade att bli inkallad såg mamman att det inte gick längre, och sonen flydde och hamnade till sist i Sverige. Han berättar att båtfärden var fruktansvärd. Det är sådana historier! Och i nätverket har de flesta liknande historier.

Hon säger att hon också tycker att de här unga människorna kan tillföra Sverige mycket.

– Ja. Många är vana vid att jobba från tidig ålder. Sverige kommer att behöva de här pojkarna.

Men Marianne Andréas huvudinvändning mot RMV:s beslut är att processen som den ser ut nu är rättsvidrig.

– Nu är det bara att fortsätta kämpa för de här unga, säger hon.

Läs också: Marianne Andréas: Detta är inte en rättssäker asylprocess