23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Martin Ärnlöv blir ny generalsekreterare för Röda korset

Han lämnade ett chefsjobb på ett multinationellt företag för att arbeta inom icke vinstdrivande organisationer. Sedan i mars leder Martin Ärnlöv Röda Korset, och han brinner för att civilsamhället ska få en större plats både här hemma och internationellt.

Dagen når Martin Ärnlöv hemma i Göteborg. Just i dag är han glad över de svenska fotbollsframgångarna.

– Fotbollen tar fram en vacker del av nationalismen, om man ska använda det uttrycket. Det tar fram det bästa ur människan, säger han och lägger till att det "förstås" finns de som går omkring med basebollträn och förstör - men att de flesta uppför sig bra runt fotbollsmatcherna.

Sedan i mars leder Martin Ärnlöv Röda Korset, en av de allra största svenska frivilligorganisationerna. Trots att det finns många anställda på Röda Korset hade han fler medarbetare på Bräcke diakoni, som han tidigare ledde arbetet vid.

Väl mottagen

Han säger att de första månaderna på Röda Korset har varit stimulerande och att han blivit väl mottagen.

– Den stora skillnaden mellan Bräcke diakoni och Röda Korset är att Röda Korset är en del av en internationell rörelse. Den internationella samverkan är förstås en enorm styrka. Röda Korset är också en stor och etablerad organisation, den har en helt annan plattform.

Läs även:Bräcke vill fortsätta att växa

Martin Ärnlöv är född och uppvuxen i Alingsås - en småstad känd bland annat för sitt idylliska centrum med kullerstensgator och trähus, för sina många cafeer (den är Sveriges cafétätaste stad), och kanske även för att Jonas Alströmer, som tog potatisen till Sverige, föddes där.

– Jag växte upp i en vanlig familj, mamma och pappa var inte aktiva politiskt eller religiöst. De var vanliga bra föräldrar. Grundvärderingarna fick jag med mig från småstadskulturen.

Engagerad i samhället

Han säger att han redan när han gick på Handelshögskolan i Göteborg var engagerad i det som hände i Sverige och i världen.

– Jag läste också statskunskap och internationella relationer. Jag har alltid varit nyfiken på samhället, och jag har varit engagerad i idrottsföreningar i hela mitt liv. Det har varit en aktiv del av mig.

Under tiden i Alingsås frilansade han ibland för Alingsås Tidning. Senare blev det en karriär i företagsvärlden: han började jobba på SKF och sedan kom han till Akzo Nobel. Men efter 15 år lämnade han de multinationella företagens värld för att i stället engagera sig i icke vinstdrivande Bräcke diakoni. Där hade han först hand om ekonomi och administration, för att senare bli vd för vårdstiftelsen, som drivs på kristen grund.

Växande ojämlikhet

Nu ska han leda en organisation med 120 000 medlemmar och cirka 30 000 frivilliga.

Vilka är de största utmaningarna för Röda Korset?

– Det finns flera samhällsutmaningar som är betydande. Dels att vi blir äldre. Sedan finns inkluderingen av nya svenska medborgare. Den växande ojämlikheten mellan olika grupper är en stor utmaning och en stor uppgift för alla egentligen, säger Martin Ärnlöv.

Han säger att civilsamhället har en stor och viktig uppgift i dag, och vill se denna del av samhället växa.

– Generellt i svensk välfärd i dag kan civilsamhället ta en märkbart större roll. I Sverige har diskussionen kring välfärd helt kommit att handla om vinster och icke vinster, det har blivit en konflikt mellan det offentliga kontra privata vinstdrivande företag, och denna konflikt har tagit allt syre i rummet, säger han.

Vill se starkare civilsamhälle

Han önskar bland annat att de ekonomiska styrsystemen ändras, så att de bättre passar för andra typer av modeller än de vi har i dag. Detta skulle göra det möjligt för civilsamhället att få en starkare roll.

– Det räcker inte med lite föreningsbidrag. Vi behöver längre avtal och ersättning från skattesystemet för att kunna strukturera arbetet. Om man vill få med de mervärden som finns i en mix av frivilliga och avlönade personer, då räcker inte den verktygslåda som finns i dag till exempel vad gäller upphandling.

Han tycker att han får gehör hos politikerna när han tar upp de problem som finns med dagens system, men skulle gärna se att fler politiker gick från ord till handling.

Flyktingar och klimathot

Internationellt finns det delvis samma utmaningar för Röda Korset som här på hemmaplan.

– Vi har en värld som har en enormt tung och svår flyktingsituation som skapar otroliga umbäranden för människor. Ovanpå det har vi ett växande klimathot som vi av allt att döma bara har sett början på.

– Så organisationer som Röda Korset är viktigare än någonsin.

Läs även:Svenska kyrkan satsar på asylboenden

Det som gör en internationell organisation av Röda Korsets karaktär så viktig är bland annat att den har stort förtroende, betonar han. Organisationen kan verka även i svåra konflikthärdar, just därför att man är oberoende och att människor litar på det.

– Vi är i förtroendebranschen. Det är avgörande att vi kan vinna och behålla människors förtroende så att man vill fortsätta stödja Röda Korset med tid, tankar och pengar.

Kristen tro

Mitt i kriget och konflikterna finns det en stark vilja bland många människor att hjälpa, säger han.

– Det är en del av den mänskliga naturen att vi vill hjälpa till. Vi vill ge tid och pengar till sådant som inte bara genererar mer pengar. Det är en del av att vara människa. Civilsamhället är bra på att kanalisera den viljan.

Martin Ärnlöv berättar att han själv har en kristen tro.

– Ja, jag ser mig som en kristen person med en aktiv kristen tro som tillhör Svenska kyrkan.

Men han betonar samtidigt att Röda Korset är en religiöst och politiskt obunden organisation.

Under våren har Martin Ärnlöv veckopendlat till Stockholm från Göteborg, där familjen finns. Det kommer han att fortsätta med ett tag till.

Bor i Husby

När han bokar boende i Stockholm passar han på att lära känna så kallade utanförskapsområden.

– Jag ordnar rum genom en internetsajt, och har bokat in mig på olika ställen längs röda och blåa tunnelbanelinjen. Det är ett bra sätt att få inblick i hur det är att leva där. Att kliva av en sen kväll i Husby och känna efter: hur känns det att bo här?

– Den dominerande känslan har varit att det är väldigt lugnt, inte alls så som det har framställts i medier, berättar han.

Nu väntar snart Almedalen för Martin Ärnlöv. Röda Korset ska vara med i seminarier och olika satsningar. Och mitt i allt, inte att förglömma, ska det vankas lite positiv nationalism:

– Det är ju åttondelsfinal också. Den måste vi få in på något sätt, det ska gå!

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar