Massaker på kristna vid nyårsfirande i Nigeria

Nigeriansk polis letar nu efter de "banditer" som är ansvariga för massakern på 20-talet kristna på hemväg från kyrkan på nyårsdagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Först talades om 14 skjutna, men nigerianska Daily Post meddelar i dag att siffran har stigit till minst 21. Tolv personer fördes till sjukhus med skottskador, enligt nyhetsbyrån AFP - nu har troligen vissa av dessa avlidit.

De kristna var på hemväg från en midnattsmässa som hölls natten mellan söndag och måndag staden Omoku i delstaten Rivers.

– Beväpnade män öppnade eld mot dem runt 12.30 på måndagen, säger Ugochi Olugbo, släkting till en av de avlidna, till tidningen The Guardian.

Enligt Nigeria Independant anföll beväpnade män på två olika platser, Kirigani och Oboh, i en koordinerad attack riktad mot kristna.

– Fjorton människor dog direkt, och tolv sändes till sjukhus med skottskador där de fick vård, säger en polisman som önskar vara anonym.

Kommunikationschefen vid delstaten Rivers polis säger till The Guardian att man inte kan verifiera antalet döda, men att polisen nu jagar attentatsmännen.

– Polischef Ahmed Zaki har meddelat att jakten är i full gång på de banditer som är ansvariga för att säkerställa att de arresteras och ställs inför rätta, säger Nmamdi Omoni.

I nigerianska tidningen Daily Post uttrycker Dakuku Peterside, generaldirektör det federala regeringsorgan NIMASA sin sympati för offrens familjer och sin oro vad gäller säkerhetssituationen i delstaten Rivers.

– Denna gärning måste fördömas. Goda medborgare i Omoku har lidit länge nog, och det som har inträffat nu späder på deras lidande.

Han passar på att anklaga guvernören i Rivers för att inte kunna garantera människors säkerhet.

– Det är fruktansvärt att ett tusen människor har dött under märkliga omständigheter de senaste två åren under hans regim.

Peterside är ansvarig för frågor som rör sjöfart och säkerhet i landet.