Massiv brand rörde inte församlingslokal

En massiv brand har rasat i ett industriområde i Borås. Bland lokalerna finns The Redeemed Church of God, den enda av 15 lokaler som klarade sig undan lågorna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Leos lekland i Borås var en av lokalerna som totalförstördes när en brand rasade i Borås för ett par veckor sedan. Migrantkyrkan The Redeemed Church of God firar sina gudstjänster i en av lokalerna i det eldhärjade industriområdet. Men trots att samtliga lokaler runt omkring förstördes så rörde lågorna inte församlingens lokal.

– Allt finns kvar, säger en lättad och glad pastor, Samuel Oluware.

– Det är bara Gud som kan göra en sådan sak, det är verkligen ett mirakel.

Läs mer: Kyrkan brann ner – men biblarna klarade sig

 

Stod framför lågorna

Han stod själv och bevittnade lågornas framfart i industriområdet. På förmiddagen hade han fått ett sms från räddningstjänsten med information om branden och när han fick se den kraftiga röken tänkte Samuel Oluware att det var kört.

– Jag stod och tittade ända till kvällen när branden nästan var släckt, men jag fick inte gå fram eftersom det var avspärrat. De sa till mig att det inte fanns någonting kvar.

Men tolv dagar senare, när avspärrningarna var borta, kunde Samuel Oluware konstatera att allting fanns kvar inne i församlingslokalen. Ingenting var uppbränt. Det enda som behövde kasseras var en keyboard som blivit för vattenskadad för att kunna användas. Bland annat har församlingen en studio med instrument för ungdomarna att använda. Värdet på instrumenten beräknas till runt 30 000 kronor.

– Biblar, alla saker i vår barnavdelning, tv:n, instrumenten i vår musikstudio för ungdomarna – allt var intakt, säger Samuel Oluware.

Läs mer: Det är i invandrarnas kyrkor som det händer

 

Allt ska rivas

Eftersom att hela området är tvunget att rivas efter branden söker församlingen ny lokal. I väntan på en lösning har de fått hjälp av Svenska kyrkan i Borås med en tillfällig gudstjänstlokal. Den internationella församlingen har ungefär 60 medlemmar varav en majoritet kommer ursprungligen från ett afrikanskt land.

– Vi tackar Gud att vi har så mycket kvar nu när vi måste börja om, säger Samuel Oluware.