Mauretanien föreslår ny hädelselag

Ett lagförslag i Mauretanien kan innebära obligatoriskt dödsstraff för den som anses ha hädat islam. Human Rights Watch varnar för utvecklingen i landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I mitten av november lade president Muhammad Ould Abdel Aziz och hans militärregering fram det nya lagförslaget. Det innebär att tumskruvarna dras åt i det muslimskt styrda landet som ligger i nordvästra Afrika.

Lagförslaget betyder att den som döms för att ha hädat Koranen eller profeten Muhammed inte har någon möjlighet att benådas utan döms till döden automatiskt, skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch.

HWR är starkt kritiska till det nya lagförslaget och menar att orsaken till att detta förslag presenteras just nu är att statuera ett exempel. Det handlar, menar man, om den bloggare som dömdes till döden 2014 för sin kritik mot bristen på yttrandefrihet.

Fallet med Muhammad Cheikh Ould Mkhaitir har väckt stor uppmärksamhet och avsky internationellt. Mauretanien har fått utstå hård kritik för sin islamistiskt färgade politik som inte tar hänsyn till minoriteter med annan religiös tillhörighet.

Ser risker

I januari i år beslutade landets Högsta domstol att Mkhaitir skulle få en ny rättegång. Detta ledde till att en appellationsdomstol den 8 november ändrade straffet till två års fängelse plus böter.

Nu fruktar Mkhaitirs anhängare att om parlamentet godkänner lagen, så finns en uppenbar risk att hans dödsdom fastställs retroaktivt, trots att det nya lagförslaget inte innehåller någon sådan möjlighet.

HWR skriver också att bloggarens försvarsadvokat inte längre kommer i kontakt med sin klient och att hon inte vet hur han har det.

Stark kritik

Kritiker menar att en sådan lag strider mot flera andra lagar och förordningar, bland annat ett internationellt fördrag om mänskliga och politiska rättigheter som Mauretanien skrev under 2004.

Den afrikanska samarbetsorganisationen African Commission on Human and Peoples Rights säger i ett uttalande: "I länder som ännu inte har avskaffat dödsstraffet är det av största vikt att det enbart används för de mest brutala brotten - där någon avsiktligt dödat en annan människa."

President Muhammad Ould Abdel Aziz tog makten i Mauretanien 2005 genom en statskupp. Han har varit landets president sedan 2009.

Mauretanien blev självständigt 1960 och var tidigare en fransk koloni.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek