Nyheter

"Med Guds hjälp har jag förlåtit min pappa"

Kristna Mary Pierce var tidigare en av världens bästa tennisspelare. Nu berättar hon om hur hon hanterat den komplicerade relationen till sin pappa.

1 av 3

Jim Pierce ställde höga krav på sin dotter, som han tränade på egen hand. Men ibland gick han för hårt fram, vilket ledde till att Mary tog avstånd från sin pappa.

– Jag hatade honom och ville inte se honom igen, har hon tidigare sagt i intervjuer om den tid då hon reste världen runt som tennisproffs.

Drevs av fruktan

På bloggen behindtheraquet.com förklarar hon att pappan bestämde att hon skulle hoppa av skolan och att han var hennes tränare tills hon fyllde 18 år.

"Jag spelade tennis för att jag inte hade något val. Jag måste vinna, och om jag inte gjorde det blev min pappa våldsam och då visste jag inte vad han kunde ta sig för. Då var fruktan min motivationsfaktor," skriver hon.

Efter den aktiva karriären, som hon avslutade 2007, flyttade fransyskan till Mauritius där hon bland annat är tennistränare. Några år tidigare fick hon en kristen tro.

Gud helade såren

"Som 25-åring blev jag en pånyttfödd kristen och mitt liv förändrades totalt. Herren helade mitt hjärta från sår och hat och jag kunde förlåta min pappa", skriver Mary Pierce.

När hon ser tillbaka på åren på tennistouren beskriver hon situationen som att hennes pappa gjorde det han trodde var rätt och riktigt. Hon har försonats med sin pappa.

"Han älskade mig och ville det bästa för mig och därför han körde hårt med mig och lärde mig att vara tuff. Jag skulle aldrig klarat att nå världstoppen i tenns utan att vara mentalt förberedd."

"Min barn- och ungdomstid gjorde mig till den jag är i dag. Jag skulle inte vilja uppleva det igen men jag ångrar inte det jag då var med om", säger hon vidare i sitt blogginlägg.

Två Grand Slam-titlar

Jim Pierce avled 2016 i cancer och när han gick bort hade han sin dotter vid sin sida. "Jag är mycket tacksam för det vi delade," sa han på sin dödsbädd.

Mary Pierce, som är 45 år, vann två Grand Slam-titlar under sin karriär: Australiska mästerskapen 1995 och Franska öppna mästerskapen 2000.

Hon var som bäst rankad nummer tre i världen.

Läs mer Pastorn Margaret Court hedrades med milda protester

Fler artiklar för dig