Megakyrka i USA startar församling i fängelse

En kyrka i Texas har startat en församling i ett fängelse. Och enligt uppgifter kom 300 fångar till den första gudstjänsten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Gateway Church är en av USA:s allra största församlingar. Varje vecka deltar tiotusentals personer i deras gudstjänster runt städerna Fort Worth och Dallas i norra Texas och det var i söndags som föreståndaren Robert Morris berättade om den nya fängelsesatsningen.

– Många av de män och kvinnor som är fängslade har glömts bort av samhället. Men vi vill att de ska veta att vi älskar dem och att Gud älskar dem och att de är våra bröder och systrar, sa han efteråt till Fox News som uppger att församlingsmedlemmarna gav en stående ovation till nyheten.

Texas största fängelse

Fox News skriver vidare att fängelset, Coffield Unit, som ligger ungefär två timmar med bil från Gateway Churchs huvudlokal är Texas största med drygt 4 000 intagna. 2 000 av dessa bedöms vara lågriskfångar och det är personerna i den gruppen som kan delta i gudstjänsterna varje vecka. Övriga får vara med ibland medan de som är dömda för riktigt grova brott kommer att få tillgång till undervisningsmaterial från Gateway Church.

– Vi vill att människorna i fängelserna ska ha en kyrka när de är där och när de kommer ut så att de kan integreras tillbaka in i samhället. Människor i fängelse behöver en kyrka och vi vill bokstavligt talat vara en kyrkofamilj, säger pastor Jimmy Evans som predikade i samband med den första gudstjänsten i Coffield Unit i november.

Fångar sköter praktiska uppgifter

Sedan dess har över 500 män, enligt Gateway Church, tagit emot Jesus.

– Gateway har verkligen påverkat mitt liv eftersom många av oss inte får några besök, sa en intagen i en video som visades i samband med söndagens offentliggörande av satsningen.

Fängelseförsamlingen sköts på samma sätt som de andra utposterna i Gateway Church. Skillnaden är bara att det är fångar som hälsar välkommen, sköter bild och ljud, ansvarar för lovsången och hjälper till på andra sätt.

Planerar för fler fängelseförsamlingar

I samband med söndagens offentliggörande berättade Robert Morris även att en före detta fånge, som arbetar som pastor sedan flera år tillbaka, kommer att ansvara för verksamheten i Coffield Unit.

Men satsningen för att nå intagna stannar inte vid Coffield Unit. Gateway Church planerar att starta ännu fler liknande utposter under de kommande åren där medlemmar även ska kunna hjälpa till regelbundet.