Merkel lovar kamp mot nazismen

Tyske kristdemokraten Walter Lübcke mördades efter att ha tagit ställning för flyktingars rättigheter. Den misstänkte gärningspersonen är en känd nazist. Nu uppmanar förbundskansler Angela Merkel till tuffare tag mot högerextremismen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Högerextremism måste bekämpas "i sin linda". Det sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt Frankfurter Allgemeine när hon talade vid ett kyrkoforum i Dortmund.

– Annars förlorar vi all form av trovärdighet.

Merkels uttalande kom med anledning av mordet på partikollegan Walter Lübcke den 2 juni.

– Det var inte bara en avskyvärd handling, men också en anledning för oss att återigen på alla nivåer leta efter tecken på högerextremism, sa förbundskanslern.

"Ett terroristproblem"

Även övriga regeringsföreträdare har reagerat kraftigt. Inrikesminister Horst Seehofer öppnar för att inskränka de medborgerliga rättigheterna för högerextremister och utrikesminister Heiko Maas slår fast att Tyskland "har ett terroristproblem".

– Det talas alldeles för ofta om individuella fall eller vansinnesdåd när det kommer till högerextrema attacker. Terrorism är terrorism. Det finns ingenting att relativisera, säger Maas till Deutsche Welle.

Mordet på Lübcke har under de senaste veckorna hyllats i hundratals inlägg på högerextrema tyska konton i sociala medier.

Mördat 83 människor

Underrättelsetjänsten BvF rapporterar att den högerextrema miljön i Tyskland omfattar drygt 24 000 personer.

Antalet främlingsfientliga brott sköt i höjden i fjol, enligt inrikesdepartementet. Drygt 7 700 sådana brott anmäldes, en ökning med nästan 20 procent jämfört med 2017. Även antalet antisemitiska brott steg med omkring 20 procent, till närmare 1 800, och enligt inrikesminister Seehofer var förövarna i nio fall av tio högerextremister.

Sedan 1990 har tyska högerextremister mördat 83 människor,

Hagia Sofia blir moské