Mexiko farligt land för präster

Situationen för präster är svår i Mexiko. Under de senaste fem åren har 19 präster mördats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Organisationen Catholic Multimedia Center utser Mexiko till det land i Latinamerika där det är svårast att vara präst, skriver Church in need på sin hemsida.

– För nionde året i rad har vårt land de högsta talen vad gäller mord på präster, trots att vi inte har något pågående krig, säger prästen och journalisten fader Sergio Omar Sotelo Aguilar.

 

Läs även: Försvunnen präst hittad mördad

 

Han säger att situationen är mycket dålig också vad gäller religionsfrihet.

– Religionsfriheten är underminerad och allvarligt hotad av organiserad kriminalitet.

Medveten strategi

I de allra flesta fall är morden på präster en medveten strategi från kriminella. Ofta hittar man sedan på orsaker till mordet som inte är korrekta, man sprider till exempel rykten i oseriösa medier om att den mördade prästen var alkoholist eller till och med pedofil.

Ett sådant fall var mordet på prästen Alfredo López Guillen i september 2016. Då hävdade till och med guvernören i Michoacan, Silvano Aureoles, att prästen varit pedofil. Detta tillbakavisades helt av den mexikanska biskopskonferensen.

Förutom mord på präster förekommer hot och utpressning mot präster. Hela 884 sådana fall finns rapporterade under 2017 enligt Sergio Omar.

19 präster på fem år

Under de senaste fem åren har 19 präster och 2 sekulära personer mördats, och två präster saknas.

 

Läs även: Mexiko hårt drabbat av ny jordbävning

 

Myndigheterna gör mycket litet för att stävja våldet mot prästerna i Mexico, vars befolkning på cirka 120 miljoner invånare till största delen är katolsk.

– Vi kan inte fortsätta tiga medan mexikanskt blod flyter. Därför sänder vi nu ett upprop till federala myndigheter och till internationella samfund: vi hoppas att de alla ska hjälpa till så att präster kan fortsätta utföra sitt arbete i den här regionen, präglad av okontrollerat och ökande våld, säger han.