Nyheter

Migrationsministern nyfiken på konvertitärenden

"Jättebra möte. Konkret." När Sveriges kristna råd tar steget ut från mötet med migrationsminister Morgan Johansson (S) är de mycket nöjda.

Konvertiternas rättigheter, framtidens migrationspolitik och häktningstider stod på schemat då en delegation från Sveriges kristna råd (SKR) i veckan mötte migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S).

– Jättebra möte, konkret, är det första som Mikael Stjernberg, kommunikationsansvarig på SKR, säger till Dagens reporter då delegationen kliver ut från mötet.

Genuint intresse

Han berättar att han varit med om många liknande ministermöten och konstaterar att det här var riktigt bra.

– Vi upplevde ett genuint intresse, inte minst i konvertitfrågan, säger Mikael Stjernberg.

Konvertiters skyddsbehov

Det var pingstledaren Daniel Alm som företrädde SKR i frågan om konvertiter.

– Jag sa till Morgan Johansson att vi som kristna i Sverige tycker att man måste väga in konvertiternas skyddsbehov mer, säger Daniel Alm till Dagen.

– Vi tycker att man måste ta in mer av den forskning som görs, konvertitutredningen är ett fantastiskt exempel.

Konvertitutredningen har tagits fram av flera frikyrkor i Sverige och gått igenom domar som berör konvertiternas asylfall, där det bland annat framkommer att skillnaden i bedömningen varierar kraftigt i olika delar av landet.

Behövs tyngdförskjutning

Daniel Alm menar också att det fanns ett starkt gensvar från ministern.

– Nu hoppas vi på resultat så klart, säger han.

Ett exempel är att SKR skulle kunna återuppta fortbildningen av Migrationsverkets personal i frågor som berör asyl och religion, något som skedde senast 2013.

– Självklart hoppas vi att fler ska få stanna, det är förskräckligt att man utvisar konvertiter till Afghanistan, säger Daniel Alm.

Samtidigt vill han betona att kyrkornas kritik inte handlar om att Migrationsverket gör bedömningar om en asylsökandes kristna tro är genuin. Men det behövs en tyngdförskjutning i processen.

– Det vi är emot är att pastorer och prästers intyg får en så begränsad betydelse, säger Daniel Alm.

Behov av ny migrationspolitik

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén var också med på mötet, där hon bland annat tryckte på för behovet om en humanitär skyddsgrund när en ny migrationspolitik ska tas fram. Ett av önskemålen från kyrkornas håll var att återinföra synnerligen ömmande skäl för asylsökande.

Hon beskriver mötet som positivt.

– På alla tre punkter välkomnade ministern fortsatt dialog och fortsatt uppföljningar i alla frågor, säger Antje Jackelén.

Läs även | Så tycker Antje Jackelén om klockprotesterna

Fler artiklar för dig