Migrationsministern ställs mot väggen om kyrkors asylpåverkan

Kyrkors ifrågasatta rätt att försöka påverka migrationsverkets beslut i asylärenden blir en fråga för migrationsminister Morgan Johansson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

KD-riksdagsmannen Jakob Forssmed reagerar nu på uttalandet från Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Det var i en debattartikel i Svenska Dagbladet (16/12) som Mikael Ribbenvik skrev att ”kyrkan får aldrig missbruka sin roll genom att försöka påverka myndighetsutövningen i frågor som ska avgöras inom ramen för den demokratiska rättsordning vi har i Sverige” – en formulering som bland annat Dagens ledarskribent Frida Park har reagerat på.

Bakgrunden till Ribbenviks artikel var att bemöta reaktioner på att en asylsökande som konverterat till kristen tro fått möta en handläggare på Migrationsverket iklädd muslimsk slöja, den religion han precis lämnat.

Och nu lyfts alltså Mikael Ribbenviks uttalande kring kyrkorna till migrationsminister Morgan Johansson (S).

Läs mer Frida Park: Nej, kyrkorna har inga planer på att lämna Migrationsverket i fred
 

”Bristande kunskap”

KD-riksdagsmannen Jakob Forssmed, tillika förste vice ordförande i partiet, kallar i en riksdagsfråga till ministern uttalandet från Migrationsverkets generaldirektör för ”uppseendeväckande”.

Han påpekar att det förekommit att migrationsverkets handläggare i sin myndighetsutövning har kallat etablerade och breda kyrkosamfund i Sverige för ”sekter”, vilket Forssmed menar ”indikerar en bristande kunskap på området”.

Jakob Forssmed vill nu ha svar på ”vilka åtgärder statsrådet är berett att vidta för att säkerställa att myndigheter inte söker missbruka sin roll i syfte att begränsa civilsamhällets frihet.”

Morgan Johansson kommer framöver att ge ett svar till riks­dagen.

Läs mer Skarp kritik mot Migrationsverket när muslim i slöja utredde om asyl för konvertit

Läs mer om asylsökande konvertiter

Alla tidigare artiklar
Sambo och giftermål
Sex har en själslig dimension som inte försvann bara för att kyrkans sexualmoral kastades överbord av 1960-talets rebeller. 
Foto: mari lezhava
Foto: mari lezhava
Explosionen i Beirut
Alia Abboud.
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump