Migrationsverket ber om ursäkt för sektanklagelse

Migrationsverket ber nu om ursäkt för att man kallat två frikyrkor för ”sekter” i ett asylärende.
– Det är bra att de ber om ursäkt men för den familj som fått avvisningsbeslutet förändrar det ingenting, säger pastor Per Lundin.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Vi vill härmed framföra vår oreserverade ursäkt för formuleringen och kan inte annat än hålla med om att den var både felaktig och olycklig."

Så skriver Migrationsverkets biträdande rättschef Carl Bexelius i en debattartikel i Aftonbladet.

Den är ett svar på det debattinlägg som pastorerna Per Lundin, Equmeniakyrkan i Borgstena, och Christian Kastö, pingstkyrkan i Borås, skrev där de krävde en ursäkt.

Värst för familjen

Så här skrev pastorerna: "Att kalla våra kyrkor för sekter är helt enkelt inte sant, och vi tycker egentligen att Migrationsverket är skyldiga oss en rejäl ursäkt."

Läs mer: Migrationsverket beskrev frikyrkor som sekter
 

Har ni fått den ursäkt ni ville ha?

109621.jpg– Ja, och det är bra att Migrationsverket inser att de gjort fel. Men vi klarar oss bra, detta drabbar inte oss så mycket men däremot den iranska familj som inte får stanna i Sverige, betonar Per Lundin.

– I själva sakfrågan tar ju Migrationsverket inte tillbaka något, påpekar han. De skriver att "... samtidigt vill vi betona att vi inte har något att erinra mot själva beslutet i ärendet".

Läs också: KD-politiker rasar - tar Migrationsverkets sektstämpling till riksdagen
 

Han anser att Migrationsverket gett avslag på familjens asylansökan på felaktiga grunder. Verket har för dåliga kunskaper om vad kristen tro är och vad det innebär att konvertera, menar han.

– Familjen har levt under en pressad situation i flera år och beskedet från Migrationsverket är ytterligare ett bakslag. De mår inte bra och har inte gjort det på länge, berättar Per Lundin för Dagen.

Civila samhället

Kritiken mot Migrationsverket är hård och på sociala medier får familjen stöd av många. Forum, som är en intresseorganisation för idéburna organisationer, är en av dessa.

– Migrationsverkets hantering av detta asylärende är ett av flera tecken på den okunskap som finns om det civila samhället och dess funktion, säger Göran Pettersson, generalsekreterare i Forum, till Dagen.

– Det är allvarligt och oroande att två frikyrkor, som är en del av våra folkrörelser, beskrivs som sekter av en stor svensk myndighet.

– Vi ser det civila samhället som viktiga demokratiaktörer som bidrar till att hålla ihop det svenska samhället.

*Bland Forums medlemmar finns till exempel Svenska kyrkan, Frälsingsarmén, Erikshjälpen, LP-verksamhetens ideella riksförening, Sensus studieförbund och Svenska Röda korset.

Läs också: Sveriges kristna råd erbjuder Migrationsverkets personal utbildning i kristen tro

Lilla Erstagården