Migrationsverket: Handläggarnas lägstanivå måste höjas

När Migrationsverket rättschef Fredrik Beijer träffade företrädare för civila samhället var signalen tydlig – myndigheten behöver höja lägstanivån hos sina handläggare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En nyligen genomförd granskning av 28 asylfall, där den asylsökande hade åberopat konvertering till kristendom, visar att Migrationsverkets handläggare ställde onödigt detaljerade frågor i 2 fall.

På onsdagen presenterades rapporten för Sveriges kristna råds kommunikationsansvarige Mikael Stjernberg. På mötet, där andra organisationer också deltog, medgav Fredrik Beijer att det förekommer felaktigheter i Migrationsverkets hantering av konvertitfall.

– Men eftersom det inte sker systematiskt konstaterade han att rapporten inte ger fog för en omfattade nationell utbildningssatsning, likt den vi på SKR genomförde tillsammans med Migrationsverket 2013. Däremot meddelade Fredrik Beijer att Migrationsverket behöver höja lägstanivån hos sina handläggare.

Hur Migrationsverket ska kunna identifiera de handläggare som behöver utbildning i religion och konvertering diskuterades däremot inte på mötet.

Utbildningsdagar för chefer

Att religiös övertygelse inte registreras i samband med asylansökan innebär att det är svårt att göra uppföljande rapporter kring tro och religion. Men enligt Mikael Stjernberg lovade Fredrik Beijer att inte släppa frågan.

– Han uppmuntrade även oss på SKR att ta initiativ till utbildningsdagar för chefer inom Migrationsverket. Det kan vara ett bra sätt att höja kompetensen i organisationen.

Mikael Stjernberg tycker att det var ett positivt sätt att delvis även bolla över frågan till SKR.

Missförstånd reddes ut

Under hösten samlade SKR in exempel på konvertitfall som de ansåg hade hanterats tveksamt av Migrationsverket. Men i rapporten från Migrationsverket ingick inte några exempel som kyrkorna hade tagit fram.

Tidigare i veckan sa Fredrik Beijer till Dagen att det troligtvis handlade om ett missförstånd och enligt Mikael Stjernberg reddes det ut på onsdagens möte.

– Det viktiga var att det genomfördes en granskning, även om den kanske inte blev så omfattande som vi hade hoppats.

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar