Mikael Oscarsson (KD): På tiden att Sverige agerar

Det avbrutna samarbetet med WATC gläder KD-riksdagsmannen Mikael Oscarsson.
– Svenska regeringens agerande hittills har varit en skandal, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mikael Oscarsson har under lång tid krävt att Sverige ska sätta större ekonomisk press på Palestina. Han har bland annat hänvisat till att en lång rad skolor och fotbollsturneringar i Palestina är namngivna efter palestinier som har utfört terrorattacker mot Israel.

– Vi var ett av de första länderna som erkände Palestina som stat för några år sedan. Det motiverades bland annat av att vi därmed skulle kunna ställa större krav på palestinierna. Men hittills har det varit noll och intet med det.

Norge agerade omedelbart

I fallet med ”Martyr Dalal Mughrabi Center” konstaterar han att Norge agerade omedelbart när det blev känt att en terrorist hade fått kvinnocentret uppkallat efter sig.

Vidare konstaterar han att Danmark också agerade snabbt.

– Det är verkligen på tiden att Sverige agerar. Men att det har tagit så här lång tid är en skandal.

I ett bredare perspektiv säger Mikael Oscarsson att han regelbundet har tagit upp frågan om det palestinska biståndet med regeringsföreträdare.

Ett sådant tillfälle var i slutet av april då han diskuterade Palestinafrågan i riksdagen med biståndsminister Isabella Lövin (MP). Det handlade om att palestinska barn i skolan lär sig intolerans, hat och våld riktat mot de judiska grannarna. Mikael Oscarsson konstaterade att Sverige är en stormakt i regionen när det gäller bistånd och att den rollen måste användas på ett bättre sätt.

”Totalt ointresse”

– Jag har lämnat över information om hur terrorister glorifieras på olika sätt. Men jag har hela tiden mötts av total oförståelse och ett totalt ointresse av att lyfta ett finger, säger han till Dagen.

Kan det här beslutet vara ett trendbrott som innebär att Sverige börjar ställa tuffare krav på Palestina?

– Vi får se, svarar Mikael Oscarsson med skeptisk röst.

– Den frågan får du ställa till utrikesminister Margot Wallström eller biståndsminister Isabella Lövin. Men om polletten äntligen har ramlat ned är det så klart bra.