Nyheter

Minnesmonument om Förintelsen röstades ner

Det blev ett enhälligt nej när Westminster City Council röstade om förslaget att inrätta ett minnesmonument om Förintelsen vid parlamentet i London. Men än är inte sista ordet sagt i frågan.

Beslutet är ett bakslag för de som vill ha ett monument. Den lokala myndigheten Westminster City Council motiverar sitt nej med att det motverkar gällande regler om planläggning vad gäller storlek, utformning och lokalisering.

Förslaget backas upp av ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby och även av rabbinen Efraim Mirvis och Londons borgmästare Sadiq Khan, som Dagen tidigare skrivit.

Invändningar mot projektet har kommit från bland andra Historic England, International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) och Royal Park, rapporterar Evening Standard.

Författaren Irene Lancaster, vars föräldrar överlevde Förintelsen, är en av dem som argumenterar mot ett monument. I ett öppet brev, skrivet tillsammans med förre anglikanske ärkebiskopen Rowan Williams, förklarar hon varför.

Fel plats för monument

Lancaster och Williams tycker att kommunikationen med judiska företrädare utanför London har varit bristfällig och att processen inte kännetecknats av transparens.

Vidare anser de att lokaliseringen är illa vald. Platsen för det tilltänkta monumentet ligger i en park - Victoria Tower Gardens - som är ett populärt strövområde och som erbjuder lekmöjligheter för barn.

De invänder också mot att säkerhetsaspekterna inte tagits på tillräckligt stort allvar. Andra jämförbara minnesmonument i Europa har vandaliserats, påpekar de.

"Ett monument i Westminster kommer, ironiskt nog, kanske att öka den antisemitiska aktiviteten," skriver de.

Läs mer Minnesmonument om Förintelsen får stöd från kyrkan

Utbildning i skolor

Lancaster och Williams tycker också att pengarna kan användas bättre och kommer med ett förslag:

"En stor ekonomisk satsning på utbildning om Förintelsen - vilket vi välkomnar - borde dra lärdom av metoder som visat sig framgångsrika i andra liknande projekt, till exempel i skolor," skriver de enligt christiantoday.com.

Läs också: Judisk kritik av Förintelsemonument

Däremot finns andra som är positiva till idén, däribland premiärminister Boris Johnson.

Vid en gudstjänst i London på internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari i år, lovade Johnson att ett nationellt utbildningscenter och minnesmonument ska byggas i centrala London.

Även David Cameron talade varmt för tanken under sin tid som premiärminister.

Remissrunda i sommar

Än är dock frågan inte avgjord. Westminster City Councils ställningstagande är en pusselbit i processen. Senare väntas en remissrunda ske i sommar som påverkar om projektet blir av eller inte.

Efter det har Robert Jenrick sista ordet. Han är konservativ politiker och ansvarig för byggnationer i Westminster City.

Fler artiklar för dig