Minst en konvertit bland dem som tvångsutvisas på måndag

Ny grupputvisning till Afghanistan under måndagen. Flera organisationer anordnar protestaktioner vid förvaret i Åstorp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Flera organisationer kraftsamlar för att försöka stoppa grupputvisningen som ska ske från förvaret i Åstorp i Skåne. Enligt uppgifter till Dagen kommer flera enskilda medlemmar i Svenska kyrkans församlingar att vara med bland demonstranterna.

Kristna konvertiter

Minst en kristen konvertit finns bland dem som ska utvisas. Den unge mannen har nyligen flyttats till förvaret i Åstorp med anledning av den kommande deportationen. Där han hållits inlåst sedan dess.

– Jag har just växlat lite pengar till US-dollar som han ska få med sig. Nu ska jag köpa en ryggsäck och lite annat som han kommer att behöva, säger diakonen Birgitta Kjellberg som tagit tåget från Flen till Malmö för att åka till Åstorp.

Sista chansen

I dag söndag är det sista dagen man får besöka den som ska deporteras. Under själva deportationsdagen hålls de som ska bli föremål för utvisning isolerade från omvärlden.

– Han är medlem i vår kyrka, en döpt konvertit. Han har haft ett arbete och blev så småningom engagerad i en lite större internationell församling här i stan. Och så plötsligt hämtades han av polisen för drygt två månader sedan och sattes i förvaret i Flen, berättar Christina Sandén i Karlstad där mannen bodde tidigare.

"Kristen på riktigt"

Birgitta Kjellberg säger att hon önskar att människor som kallar sig kristna i Sverige vore lika kristna som den man som nu ska utvisas.

– Här kan man snacka om kristen. Jag har besökt honom på förvaret i Flen och vi har läst Bibeln och bett tillsammans. Jag skulle vilja träffa fler sådana kristna i Sverige.

Mannen är inte den ende konvertiten som ska deporteras nu på måndag.

Det är bekräftat att även en medlem i en församling i Svenska kyrkan i Malmö hotas av utvisning den 11 december, men sannolikt är det fler.

– Jag har blivit kontaktad från flera håll i Sverige från församlingar som har medlemmar som hotas av utvisning, säger Per Kristiansson, präst i Svenska kyrkan i Malmö.

Flera protestaktioner

I dag söndag arrangeras en protest mot utvisningarna utanför Konserthuset i Stockholm där Nobelpriset delas ut. Flera frivilligorganisationer, bland annat Refugees Welcome och Ung i Sverige, har aviserat att de under måndagen kommer att försöka stoppa deportationen från förvaret i Åstorp.

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar