24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Missionsbåten Elida seglar till Israel igen

Förra årets uppmärksammade resa följs upp nästa år. Då hoppas besättningen på Elida få med sig fler båtar ut på sin vänskapsseglats. – Häng med, uppmanar kapten Stefan Abrahamsson.

Davidsstjärnan och korset vajar friskt i vinden från en av missionsbåten Elidas master vid kajen i Visby. Det är så klart ingen slump att såväl Israels som Sveriges flaggor samsas bredvid varandra, skepparen Stefan Abrahamsson är inte direkt blyg med att han är en Israelvän.

Febril aktivitet

På båten råder det febril aktivitet under Almedalsveckan, det anordnas seminarier av olika slag och när Dagen kliver ombord är det mitt i morgonbönen.

Förra året gjorde Elida en något ovanlig seglats då de med pompa och ståt anlände till Israel. Att de politiska relationerna mellan Sverige och Israel inte är de bästa är väl känt, därför uppskattades det här gräsrotsinitiativet av många israeler.

Läs mer | Här seglar missionsbåten Elida in i Israel

– När vi seglade in möttes vi av 70 israeliska båtar, de kastade ut blomsterblad när vi kom så att vi åkte in på en röd matta, berättar Stefan Abrahamsson.

Han berättar att resan gjorde att flera svenskar som var med lärde känna folk i Israel, och det är något han vill se mer av.

För nu är det dags igen. Nästa år ska Elida ännu en gång göra en ”Ship to Israel”, det vill säga en liknande seglats som de uppmärksammade aktionerna ”Ship to Gaza”.

– Fast vi kallar det inte så, säger Stefan Abrahamsson.

Läs mer | Arne Lapidus: Därför hyllar Israel Elidas ankomst

Seglatsen går under namnet ”Pilgrim 2020” och anledningen är att Elidas Israelresa inte ska uppfattas som en kritik mot Ship to Gaza.

– Vi vill inte vara en motståndsrörelse mot dem, utan vi seglar för att stå upp för förföljda kristna i Mellanöstern och för Israel.

Annorlunda resa

Resa nummer två kommer att bli något annorlunda. Tanken är att det inte bara är Elida som ska genomföra seglatsen, utan att det ska bli många fler båtar.

– Den här gången ska vi få kristna människor, och människor som sympatiserar med vår resa, att segla med från Cypern, säger Stefan Abrahamsson.

Han berättar att det går bra att ansluta sig om man har en egen båt, men också att det går att hyra båtar från Cypern.

– Vi vill att det ska vara blandade besättningar mellan svenskar och israeler för att skapa vänskap.

Läs mer | Knäpptyst om Elidas Israelresa i svenska medier

Elidas kapten är tydlig med sin inbjudan.

– Häng med, säger han.

Förra resan fick en del kritik, bland annat en debattartikel i Dagen där ni uppmanades att åka till Gaza i stället. Är det något ni tagit till er?

– När självstyret på Gaza började fanns det närmare 50 000 kristna där, svarar Stefan Abrahamsson, och syftar på de dramatiska händelserna från år 2006.

– Nu finns det knappt tusen kristna kvar. Det talar sitt tydliga språk. Det finns en medveten strategi att radera ut den kristna minoriteten i Gaza. Så det är svårt att åka dit på grund av deras styre, som jag skulle kalla människofientligt.

Lyfter fram samhörigheten

Det är förklaringen till varför seglatsen går till Israel ännu en gång. Stefan Abrahamsson tycker också att det är viktigt att lyfta fram den samhörighet som finns mellan kristna och judar. Han säger att det finns kristna grupperingar som behöver göra upp med ersättningsteologin, en teologi som gör judar till fiender.

– Men judar är våra äldre bröder i tron.

Det här är något som kristna i Mellanöstern måste få upp ögonen för, menar han, vilket också skulle få de kristna minoriteterna att inse Israels positiva betydelse i regionen.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar