Nyheter

Missionskyrka nekade Sala Pride sina lokaler – fick backa och säga förlåt

Det blev ett mindre ramaskri då Missionskyrkan i Sala, Västmanland till en början sa nej till att hyra ut sina lokaler under Pridefestivalen, inte minst från politiskt håll. Kyrkans styrelseledamot Bertil Alsiö: Nu har församlingen backat och bett om ursäkt.

1 av 2

Den här veckan pågår Sala Pride och en av snackisarna inför detta har varit stadens Missionskyrka. Församlingen har sedan tidigare ett samarbete med kommunen där kyrkolokalen hyrs ut som kultur- och konsertlokal, och inför den lokala pridefestivalen ville arrangörerna hyra in sig för att visa pjäsen ”Komma ut”.

Men fick nej från kyrkan.

"En skandal"

– Homosexualitet är en svår fråga som församlingen står delad inför. För att inte öka på den spänningen valde vi att tacka nej till föreställningen, löd förklaringen som församlingens ordförande Jan Lennartsson gav till Sala Allehanda.

– Inget annat än en skandal, röt vänsterpartisten Johanna Ritvadotter.

Och debatten var igång. Från politiskt håll handlade det om kommunen skulle fortsätta ha ett avtal med församlingen, då de menade att församlingens avspisande av Sala Pride var diskriminerande. Även inom församlingen blossade debatten upp, där det visade sig finnas helt olika åsikter om hur man som kristen ska hantera hbtq-frågor, som exempelvis samkönade äktenskap.

Finns få lokaler

Sala är en liten stad där Missionskyrkan, byggd i början på 1900-talet, ligger centralt belägen.

– Kommunen har ett behov av en offentlig samlingslokal, men har inte ekonomi att bygga nytt, så det är alltså kommunen själv som frågat om ett samarbete med oss, berättar Bertil Alsiö, kassör och styrelseledamot i församlingen.

Efter en längre process togs ett avtal fram, bland annat efter att kyrkan byggdes ut. Samarbetet har fungerat i ungefär ett års tid, ända tills den lokala pridefestivalen ställde allt på sin spets, där flera politiker reagerade på kyrkans agerande.

– Det här blev verkligen en smäll för oss, säger Bertil Alsiö.

"Inget val än att säga förlåt"

Församlingen valde i detta läge att be om ursäkt, efter att ha sammankallat till ett styrelsemöte där de gått igenom stadgarna för uthyrningen.

– Det fanns inget annat val än att backa, säger Bertil Alsiö.

Han har själv gått ut offentligt i Sala Allehanda och bett om förlåtelse för Missionskyrkans agerande.

– Vi gjorde ett misstag som riskerade hela förtroendet för oss i kommunen.

Trots att församlingen har backat och bett om ursäkt så kommer det inte bli någon föreställning i Missionskyrkan under prideveckan, utan arrangörerna har hittat andra lokaler att vara i. Bertil Alsiö säger att de ändå fått god respons från Sala Pride för hur de hanterat frågan.

Läs också: Elisabeth Sandlund: Diskutera hbtq-frågor i kyrkan i förväg - det kan inte vänta

"Borde haft diskussion om hbtq tidigare"

Missionskyrkan i Sala tillhör Equmeniakyrkan, ett trossamfund som beslutat att varje enskild församling får ta ställning till om de viger samkönade par. Hittills har det här inte varit en fråga som lyfts, då inga samkönade par knackat på dörren för att få gifta sig. Bertil Alsiö tycker att det är olyckligt att hbtq-frågorna inte diskuterats igenom tidigare.

– Hade vi redan haft ett starkt ställningstagande så hade det här aldrig inträffat, säger han.

– Men den här händelsen tvingar oss att ta tag i diskussionen.

Men det finns olika uppfattningar i församlingen?

– Med all respekt, jag vet inte vad var och en tycker. Men efter det som har hänt var styrelsen enig i att vi gjort fel. Min känsla är också att en majoritet i församlingen står bakom det nya beslutet, så tolkar jag reaktionerna som jag har fått.

Läs också: Falu kommun vill avbryta samarbete med Lugnetkyrkan: ”Är homofientlig”

Fler artiklar för dig